Zupa-krem z papryki z sekretnym składnikiem

Zupa-krem z papryki z sekretnym składnikiem

Niedawno odkryłam, że przyprawą, która najlepiej pasuje do papryki są goździki. Jeśli używasz całych najlepiej jest urwać główkę i używać tylko tej części przyprawy do doprawienia bulionu.
 
Składniki:
2 szklanki bulionu
5 upieczonych papryk
pół główki czosnku upieczonego razem z papryką
1,5 cebuli
masło klarowane do smażenenia
szczypta oregano i tymkianku
pół łyżeczki mielonych goździków
 
Przygotowanie zupy z papryki:
Upieczone papryki zaparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić na kawałki. Podsmażyć posiekaną cebulę na maśle klarowanym. Wszystkie składniki zblendować w garnku.
paprykowa


Related Posts

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 […]

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek.   Składniki na zupę: cebula, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *