Zupa-krem z papryki z sekretnym składnikiem

Zupa-krem z papryki z sekretnym składnikiem

Niedawno odkryłam, że przyprawą, która najlepiej pasuje do papryki są goździki. Jeśli używasz całych najlepiej jest urwać główkę i używać tylko tej części przyprawy do doprawienia bulionu.

 

Składniki:

2 szklanki bulionu

5 upieczonych papryk

pół główki czosnku upieczonego razem z papryką

1,5 cebuli

masło klarowane do smażenenia

szczypta oregano i tymkianku

pół łyżeczki mielonych goździków

 

Przygotowanie zupy z papryki:

Upieczone papryki zaparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić na kawałki. Podsmażyć posiekaną cebulę na maśle klarowanym. Wszystkie składniki zblendować w garnku.

paprykowa


Related Posts

Zupa z marakui i białej czekolady

Zupa z marakui i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki”. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że […]

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami