“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja

“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja

Katarzyna Maciejko-Zielińska ze slodkiefantazje.pl napisała książkę dla osób, które podobnie jak one mają we krwi celebrowanie domowych posiłków, a gotowanie i pieczenie jest ich żywą domową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników.

Oprócz przepisów są też porady jak ograniczyć w naszych przepisach ilość tłuszczu i cukru, przez zastąpienie ich jogurtem, bananem, awokado, olejem kokosowym, albo miodem, ksylitolem i syropem klonowym. Możemy więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe.

A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat?
Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam!

[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/zdrowe-slodkosci-na-kazda-pore-dnia-9788377887769.html’ classes=”big”]

Zdrowe słodkości na każdą porę dnia
Zdrowe słodkości na każdą porę dnia
Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska
Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno
Data premiery: 2016
Ilość stron: 232
Okładka: twarda


Related Posts

Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja

Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja

Placki jakie są każdy widzi. Czy można napisać całą książkę kucharską o plackach? Okazuje się że tak i że jest to jedna z lepszych książek jakie czytałam w tym roku. W dodatku jest to doskonały podręcznik kreatywności i inspiracja do nauki fotografii kulinarnej. Placki mogą być przecież słodkie, wytrawne, swojskie jak u babci, egzotyczne, szybkie i codzienne oraz wykwintne na specjalne okazje. Mogą […]

“Retrowarzywa” – recenzja

“Retrowarzywa” – recenzja

Gotowaniezpasja.pl, to blog prowadzony przez Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Ich druga książka  – “Retrowarzywa”  opowiada o różnorodności warzyw, które kiedyś były jadane codziennie, ale potem stały się rzadkością. Dlaczego zniknęły? Bo łatwiej było produkować na skalę przemysłową mniej odmian, albo trudno się je obiera jak topinambur czy wężymord, albo dlatego, że inne odmiany miały więcej składników […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *