Wytrawny keks gryczany

Wytrawny keks gryczany

Wczoraj poszłam do biblioteki oddać książki a tam, a tam… Gienio Mientkiewicz z wykładem o serach zagrodowych. Po godzinie oglądania slajdów z kozia ricottą, polskim chedarem i innymi cudami, musiałam koniecznie zjeść coś z serem. Trafiło na rodzaj keksu, który smakuje serem blue i pieprzem, orzechową mąką gryczaną i orzechami włoskimi, a smaki te przełamane są odrobiną słodyczy owoców. Ponieważ nie dodajemy cukru do ciasta, słodycz nie jest jednak dominująca. Jeśli lubicie, żeby keks był najeżony dodatkami, można dodać więcej orzechów i śliwek.

 

Składniki:

3 całe jajka

1/3 szklanki mleka

2 łyżki oleju rzepakowego

pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

200 g śliwek suszonych pokrojonych na połówki

200 g orzechów włoskich pokrojonych na ćwiartki

2 obrane gruszki

90 g sera pleśniowego typu blue, pokrojony w kostkę

 

100 g mąki gryczanej

100 g mąki pszennej lub graham

1,5 łyżeczki proszku o pieczenia

 

Jak przygotować keks gryczany?

Jajka wbijamy do garnka i mieszamy z mlekiem, olejem i pieprzem. Dodajemy śliwki, ser, orzechy i pokrojone w kostkę kruszki. W osobnej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche z mokrymi i gdy będą dokładnie wymieszane przekładamy je do wysmarowanej masłem albo wyłożonej pergaminem prostokątnej foremki.

keks



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami