Wytrawny keks gryczany

Wytrawny keks gryczany

Wczoraj poszłam do biblioteki oddać książki a tam, a tam… Gienio Mientkiewicz z wykładem o serach zagrodowych. Po godzinie oglądania slajdów z kozia ricottą, polskim chedarem i innymi cudami, musiałam koniecznie zjeść coś z serem. Trafiło na rodzaj keksu, który smakuje serem blue i pieprzem, orzechową mąką gryczaną i orzechami włoskimi, a smaki te przełamane są odrobiną słodyczy owoców. Ponieważ nie dodajemy cukru do ciasta, słodycz nie jest jednak dominująca. Jeśli lubicie, żeby keks był najeżony dodatkami, można dodać więcej orzechów i śliwek.

 

Składniki:

3 całe jajka

1/3 szklanki mleka

2 łyżki oleju rzepakowego

pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

200 g śliwek suszonych pokrojonych na połówki

200 g orzechów włoskich pokrojonych na ćwiartki

2 obrane gruszki

90 g sera pleśniowego typu blue, pokrojony w kostkę

 

100 g mąki gryczanej

100 g mąki pszennej lub graham

1,5 łyżeczki proszku o pieczenia

 

Jak przygotować keks gryczany?

Jajka wbijamy do garnka i mieszamy z mlekiem, olejem i pieprzem. Dodajemy śliwki, ser, orzechy i pokrojone w kostkę kruszki. W osobnej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche z mokrymi i gdy będą dokładnie wymieszane przekładamy je do wysmarowanej masłem albo wyłożonej pergaminem prostokątnej foremki.

keks




Bitnami