“Wysmakowane” – recenzja

“Wysmakowane” – recenzja

Nie ma lepszego duetu niż ktoś, kto dobrze gotuje jak Magdalena Rajchelt i dobry fotograf jak Karolina Kosowicz. Wtedy potrawy są pyszne, jest czas na stylizację, zadbanie o odpowiednie otoczenie, rekwizyty i naczynia, a zdjęcia wygląda apetycznie.
Jakie potrawy gotuje zespół kaszamanna.com?

Jedzenie ma być smaczne i dobrze wyglądać, to oczywiste. Dziewczyny prowadzą studio, gdzie zajmują się stylizacją i fotografią, więc bynajmniej nie będzie podane na plastikowym talerzyku. Ta książka to wizytówka ich zakładu. Ma też być dostępne dla kogoś, kto ma mało czasu, bo dziewczyny gotują szybko i z produktów ogólnodostępnych. Nie ma dziwnych składników, które wymagałyby rundki po specjalistycznych sklepach, były czasochłonne w obróbce i zabójcze cenowo. Jest za to element magii i zabawy, jak połączenie kalafiora z popcornem. Sporo jest zapiekanek i tart, które same się robią w piekarniku, nie zajmując nam czasu. Na śniadanie je się pankejki – pyszne i szynkie.

Mocną stroną książki są domowe ciasta, zwłaszcza serniki są chętnie pieczone przez Magdę.
Przede wszystkim jedzenie to dla nich celebrowanie i okazywanie sympatii bliskiej osobie, dla której się gotuje. Gdy już zasiądziemy przy pięknym stole, wkraczamy w inny wymiar, gdzie nie ma pośpiechu i gdzie rządzą pozytywne emocje. W królestwie blogerek z Kaszymannej najważniejsza jest stylizacja potraw. Dawno nie widziałam tak pięknej okładki. Potrawy są podawane w koszykach na zakupy, puszkach, na wykwintnych naczyniach. Tworzą martwe natury i instagramowe kompozycje bawiące się stylistyką Kukbuka, z ujęciem potrawy na tle torsu trzymającej ją osoby, flirtujące ze skandynawską estetyką i z ciszą, celebrujące piękne szkło i naczynia, bawiące się w przyrodzie na zaimprowizowanych piknikach i zimowych obiadach pod gruszą.

 

wysmakowane2

Co bym chciała ugotować z tej książki?

Dobrze wygląda tarta z karmelizowaną cebulą, boczkiem i serem pleśniowym, kurczak z porem i ananasem, oraz sałatki z bobem. Oczywiście spróbuję kremu z kalafiora z popcornem, to danie bardzo w moim stylu. Na deser zrobię ciasto z pieprzem i gruszką, tort pinacolada, i tosty z chałki z karmelizowanym bananem. Być może zmotywuję się, żeby poświecić więcej czasu na piękne podawanie potraw. Przecież to takie proste.

 

wysmakowane


Wysmakowane
Autor: Karolina Kosowicz , Magdalena Rajchelt
Wydawnictwo: Burda Publishing Polska
Data premiery: 2016
Ilość stron:
Okładka: twarda


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami