Włoskie przepisy na ugotowanepozamiatane.pl

Włoskie przepisy na ugotowanepozamiatane.pl

Przez wiele lat spędzałam wakacje we Włoszech. Zaczęło się od Florencji. Toskania zdecydowanie nie jest najgorszym miejscem, gdzie można trafić będąc pierwszy raz w Włoszech. W okolicy jest pełno urokliwych miasteczek i przepyszne jedzenie. Po powrocie stamtąd zaczęłam czytać bloga  toskańskiej blogerki kulinarnej julskitchen.com, który jest oficjalnym blogiem kulinarnym regionu Toskania.

włoskie książki kulinarne

Co je taka włoska blogerka?  Jeśli przeczytaliście jej wydaną po polsku książkę “Kocham Toskanie”, to wiecie  je to co wszyscy w jej regionie, korzystając z lokalnych składników i typowych przepisów, których nauczyła się od mamy i babci.

Kolejną włoską książką kucharską, którą zawsze polecam jest “Kuchnia Dantego”, napisana przez Alfredo i Leonardo – 2 Włochów mieszkających w Warszawie.

Najlepsze jedzenie jadłam zdecydowanie na Sycylii.

 

A jakie włoskie przepisy znajdziesz na moim blogu?

Na Wielkanoc jak znalazł będą babeczki z papryki (kliknij po przepis) i pierogi z białą kiełbasą w rosole. To przepisy z włoskiej szkoły gotowania, gdzie kiedyś pracowałam.

Na co dzień polecam zupę minestrone (zobacz przepis) i sery. Uwielbiam parmezan i gorgonzolę, jeśli Ty też, to spróbuj gruszek z gorgonzolą.

Kolejną.rzeczą, która bardzo kojarzy mi się z Włochami są smażone nadziewane kwiaty cukinii. Pierwszy raz jadłam je właśnie tam i teraz nie wyobrażam sobie bez nich lata.

We Włoszech byłam na kursie językowym w Toskanii, na zwiedzaniu Sycylii z koleżanką, na romantycznym wyjeździe na Południu. Nie byłam jeszcze tylko na wycieczce z biurem podróży, ale powoli zaczynam to rozważać. Może Kalabria albo Sardynia?

kuchnia włoska



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami