Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę

Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę

Lubicie wiosenne przepisy?

Zimą zwykle nie jemy za zdrowo, więc kiedy robi się ciepło przychodzi czas na wiosenne postanowienia. Wiosna to też czas nowalijek, młodej kapusty, koperku, rzeżuchy, szczawiu i ziół. Warzywa na straganach same się proszą, żeby je kupić, ale często nie mamy pomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy.

Co zrobić z kolorowymi warzywami i ziołami, żeby nasze posiłki były jeszcze pyszniejsze i żeby cieszyły oko?

Zobaczcie kilka pomysłów na wiosenne dania.

Zielona sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem

Zielona sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem

Zielony to kolor wiosny. Z pestkami granatu sałatka będzie jeszcze piękniejsza.

Składniki na 2 porcje
kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach
mała cebula – obrana i drobno pokrojona, posolona
mały zielony ogórek – obrany i drobno pokrojony, posolony
zielona papryka – oczyszczona i drobno pokrojona
pęczek rzeżuchy – drobno posiekanej
jajko do przybrania
4 orzechy włoskie do dekoracji – obrane i pokrojone na połówki
pestki granatu z połowy owocu

Sos:
2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki octu jabłkowego
czubata łyżka chrzanu ze słoika
świeżo zmielony pieprz

Przepis na zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu.

Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii

Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii

Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni, ponieważ zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe i białko. Konopia siewna to nie marihuana, więc jedzenie nasion jest całkowicie bezpieczne i legalne. Najlepsze są uprażone na suchej patelni i potem albo świeżo zmielone i dodane do koktajli, albo używane jako chrupiąca posypka do sałatek i dań warzywnych.
Dziś będą w sałatce z wodorostami wakame, które po prostu kupuje się suszone.

Składniki na 2 porcje:
gastka wodorostów wakame – namoczonych w zimnej wodzie przez 10 minut
pół małej białej rzodkwi lub pęczek rzodkiewki – pokrojone na plasterki lub półplasterki
młody por posiekany na plasterki
mały ogórek – obrany i pokrojony
marchewka pokrojona na półplasterki
2 jajka na twardo – pokrojone na połówki
łyżka ziaren konopii – u mnie niełuskane ziarna od Hempking
łyżka ziaren sezamu

sos:
2 cm startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
garść świeżego szczawiu
szczypta soli i pieprzu

Przepis na wiosenną sałatkę z wodorostów wakame i nasion konopii
Wodorosty odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na 2 talerzach. Na nich ułożyć białą rzodkiew, pora, marchewkę i jajko.
Polać sosem ze zblendowanych ze składników na sos.
Ziarna sezamu i konopii podprażyć na suchej patelni i lekko zmielić lub utłuc w moździerzu. Posypać sałatkę ziarenkami i podawać od razu.

Twarożek śniadaniowy z rzeżuchą
Twarożek śniadaniowy z rzeżuchą

Zostało wam trochę rzeżuchy i nie chcecie jej wyrzucać? To może przeróbcie ją na śniadanie mistrzów?

Składniki:
250 g twarogu
mała cebula – obrana i drobno pokrojona, posolona
czerwona papryka – oczyszczona z pestek i drobno pokrojona
żółta papryka – oczyszczona z pestek i drobno pokrojona
ogórek – obrany i drobno pokrojony
pęczek rzeżuchy – drobno posiekanej
2 łyżki jogurtu
2 łyżki chrzanu ze słoika
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
garstka orzechów włoskich – drobno pokrojonych

Przepis na twarożek śniadaniowy z rzeżuchą
Wszystkie składniki twarożku wymieszać. Podawać z pieczywem.

Pasta kanapkowa ze szczawiu i tymianku
Pasta kanapkowa ze szczawiu i tymianku

Szczaw to tylko szczawiowa? A szkoda. Jest przecież pyszny i świetnie pasuje do twarożku.

Składniki:
250 g twarogu
2 jajka na twardo
350 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego lub słoik szczawiu konserwowego (ok 300ml)
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Przepis na pastę kanapkową ze szczawiu i tymianku
Wszystkie składniki pasty zmiksować na gładką masę. Podawać z pieczywem.

Botwinka zapiekana z pokrzywą i żółtym serem

Botwinka zapiekana z pokrzywą i żółtym serem

Pokrzywa rośnie dziko w parkach i na naszych działkach. Jest lepsza w smaku niż młody szpinak i bardzo zdrowa. Jeszcze więcej smaku doda jej botwinka i ciągnący się zapieczony ser.

Składniki na zapiekankę:
mała cebula – obrana i drobno pokrojona
pęczek botwinki – drobno pokrojonej
200 g młodej pokrzywy – listki/czubki sparzone wrzątkiem i oderwane od gałązek
3 jajka
2 łyżki bułki tartej lub mąki z ciecierzycy
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
szczypta papryki, cynamonu i kuminu
200 g żółtego sera startego na tarce

Przepis na botwinkę zapiekaną z pokrzywą i żółtym serem
Cebulę, botwinkę i pokrzywę podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni.

Młoda kapusta
Młoda kapusta

No dobra. Klasyka też musi być. Zobaczcie jak pyszna jest młoda kapusta!

Składniki:
cebula – drobno posiekana
główka młodej kapusty – drobno posiekanej
2 małe marchewki – pokrojone na paski obieraczką do warzyw i posiekane
kieliszek białego wina
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
pęczek koperku
łyżka mąki z migdałów

Przepis na młodą kapustę
Cebulę zeszklić w garnku, dodać kapustę, marchewkę , wino, sól, pieprz i szklankę wody. Dusić do miękkości a następnie dodać posiekany koperek, mąkę z migdałów i wymieszać

Ziemniaki frankfurckie z zielonym sosem i jajkiem
Ziemniaki frankfurckie z zielonym sosem i jajkiem

Zielony sos to wiosenny niemiecki hit. Przypomina trochę pastę ze szczawiu i można dodać do niego dowolne zioła, które uda nam się kupić lub zebrać. Najpopularniejszym daniem o tej porze roku we Frankfurcie są ziemniaki z zielonym sosem i jajkiem

Składniki na 4 porcje

6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
6 jajek na twardo – obranych i przekrojonych na pół

Składniki na zielony sos frankfurcki:
200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik
2 posiekane szalotki
łyżka oleju
po pół łyżeczki chrzanu i musztardy
łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
duże opakowanie jogurtu naturalnego (400g)

Przepis na ziemniaki frankfurckie z zielonym sosem i jajkiem

Składniki na sos zmiksować na gładką masę. Dużą porcję sosu wylać na każdy z 4 talerzy. Na sosie ułożyć ziemniaki (obrane i pokrojone na połówki) oraz połówki jajka na twardo.


Related Posts

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy jest korzystne dla naszego zdrowia i co można z nimi zrobić. Nie zabraknie też zabawnych i pikantnych […]

Kiełki na wiosnę

Kiełki na wiosnę

Nie jest łatwo być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za […]




%d bloggers like this: