Podsumowanie 30 lat wina w Polsce na 3. urodziny kwartalnika Ferment

Podsumowanie 30 lat wina w Polsce na 3. urodziny kwartalnika Ferment

Kwartalnik Ferment to niezależne pismo o winie w Polsce. Zostało założone w 2017, żeby edukować o winie w kontekście społecznym i rynkowym. Skupia znanych dziennikarzy winiarskich: m.in. Tomasza Prange-Barczyńskiego, Wojciecha Bońkowskiego, Macieja Nowickiego, Macieja Świetlika i Sławomira Sochaja. 

Magazyn ten  świętował niedawno 3. urodziny oraz 13 wydanych numerów i z tej okazji przygotowano wystawę prezentującej rozwój rynku wina w Polsce od 1989 roku do dziś.

Kuratorem wystawy jest Ewa Rybak a obejrzeć można ją w Miełżu na Czerskiej.

O czym jest wystawa?

Przede wszystkim to kompendium wiedzy o historii wina. Najważniejsze fakty, nazwiska, tytuły czasopism, producenci. Ale też przemiany naszego smaku i mentalności. Od  tanich win bułgarskich dla mas i drogich francuskich z Pewexu do dnia dzisiejszego.

Są też najważniejsze czasopisma, blogi winiarskie, popularne grupy tematyczne na łamach Gazeta.pl. Można sobie przypomnieć pierwszy w Warszawie wine bar (Mielżyński), pierwszą zarejestrowaną w Polsce winnicę (Stara Winna Góra z Górzykowa, 1995), pierwsze polskie wino (Feniks 2008 z Winnic Jaworek), pierwsze festiwale i początek mody na prosecco.

Omówiony jest wpływ celebrytów jak Marek Kondrat czy Grzegorz Turnau. Ale też historie sukcesu jak wina niemieckie, prosecco czy wina z regionu Tejo.

zdjęcie: Eliza Krakówka

Wino w Polsce dziś

Konsumpcja wina w Polsce w tym roku to 5,7 litra na głowę. Polacy piją

wina coraz lepsze, ale dalej widać dominację dyskontów

(50% naszego rynku wina). Najszybciej obecnie  rośnie sprzedaż win musujących i… bezalkoholowych.

Mamy też oczywiście też polskie wino. Klasyczne białe i czerwone, ale też bąbelki, pet-naty, czy wina pomarańczowe.

Co będzie za kolejne 3 lata? Popijemy, zobaczymy!

Wystawę „Piękna Zofia i przystojny Karol. 30 lat rynku wina w Polsce” można tymczasem oglądać w Mielżyński Wine Bar Czerska przy ul. Czerskiej 12 w Warszawie.


Related Posts

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno […]

Wiesbaden – przewodnik kulinarny

Wiesbaden – przewodnik kulinarny

Dostojewskiemu pomysł pojechania do Wiesbaden podsunęła żona. Biedaczek miał depresję. Jeśli czytaliście “Gracza” to wiecie, że pobyt w tym uzdrowisku nie wyszedł mu na zdrowie. Także ja, chociaż Wiesbaden to jedno z moich ulubionych miejsc na świecie, nie poznałam go nigdy od strony prozdrowotnej. Szczerze mówiąc zawsze kiedy wracam z Wiesbaden jestem przesłodzona, lekko wcięta i jest mi trochę słabo. Zdecydowanie jednak […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.