Z czym pić wina różowe i jak je podawać?

Z czym pić wina różowe i jak je podawać?

Róż nieustannie jest w modzie. Trend na odcienie tej barwy jest wyraźny i zauważalny zarówno w naszej garderobie, jak i w kanałach mediów społecznościowych, a także innych płaszczyznach codzienności. Nie inaczej jest z zawartością kieliszków – szczególnie latem. Rose, rosado, rosato, jak też nazywane jest wino różowe, chętnie nalewamy do szklanych naczyń, by ożywić spotkanie, dobrze rozpocząć imprezę czy też zwyczajnie orzeźwić się nieco w upalny dzień. Owocowy, lekki aromat jest coraz mocniej doceniany, jako bezpretensjonalny trunek doskonały na romantyczny wieczór czy też spotkanie z przyjaciółmi. Czy są jakieś zasady podawania tego rodzaju wina, czy powinniśmy wiedzieć, z czym najlepiej je podawać? Sprawdzam!

Wina różowe – w jakim towarzystwie czują się najlepiej?

Świetnie odnajdujące się na wszelkiego rodzaju przyjęciach wina różowe swą popularność zyskały dzięki delikatnym i orzeźwiającym właściwościom. Ze względu na swoją lekkość będą też doskonałym trunkiem dla osób, które z winem spotykają się sporadycznie. Jeśli już zdecydujemy się na zaserwowanie win różowych, to pamiętajmy, by wytrawne smaki podawać przed słodkimi, a same różowe wina przed cięższymi czerwonymi.

Wyróżniające się naturalnością wino różowe będzie więc świetnym towarzystwem dla wielu rozmaitych przekąsek i dań. Swoim aromatem i smakiem uświetnią kosztowanie warzyw, sałatek czy różnego rodzaju zapiekanek. Sosy vinaigrette i włoskie dania, takie jak pizza czy różnego rodzaju pasty również będą doborowym towarzystwem dla rose. Rosado odnajdzie się także przy owocach morza, potraw na bazie ryb lub drobiu, jak i różnego rodzaju wędlinach.

wino różowe

W jaki sposób serwować wina różowe?

Zacznijmy od kieliszków. Nie popełnimy faux-pas, nie złamiemy kodeksu winnego jeśli podamy wino różowe w kieliszkach, w których również podaje się wino białe. Zwróćmy jednak uwagę na to, by kieliszek delikatnie zwężał się ku górze. Dlaczego taki kieliszek będzie odpowiedni? Naczynie o takim kształcie pozwoli gromadzić się aromatom tuż nad powierzchnią samego trunku, co przełoży się na wyższe wrażenia smakowe.

A co z temperaturą? Postarajmy się, by wino różowe zostało schłodzone do 8-10 stopni Celsjusza. Właśnie przy takiej temperaturze wino rozwija swoje najlepsze aromaty i smaki. Warto też mieć na uwadze fakt, że wino nalane do kieliszka stosunkowo szybko się ogrzewa (tym bardziej latem), co prowadzi do redukcji walorów smakowych i zapachowych. Dlatego tak istotne jest odpowiednie schłodzenie wina wcześniej. Zdecydowanie odradzane jest dodawanie do trunku lodu. By zachować właściwą temperaturę, skorzystajmy z wiaderka wypełnionego lodem lub termoizolacyjnych pojemników do wina.

Niewiele ponad pół wieku temu wina różowe utożsamiane były z tanim, niskiej jakości trunkiem. Dzisiaj wizerunek rose jest zgoła odmienny. Rosado to wino eleganckie, doskonałe jako aperitif, świetny wybór na wszelkiego rodzaju spotkania. Propozycja rynkowa jest całkiem szeroka i można z powodzeniem znaleźć godną każdej uczty pozycję.

Pamiętaj, żeby pić odpowiedzialnie, bo alkohol nie jest zdrowy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak działa marketing wina (taki jak np. informacja prasowa, którą właśnie czytasz) i jak dbać o zdrowie, jeśli pijesz alkohol, posłuchaj mojego podcastu.


Related Posts

Wina różowe na lato – niespodziewany atak różu

Wina różowe na lato – niespodziewany atak różu

Wina różowe w kartach win i na półkach sklepowych traktowane są po macoszemu. Nie ma ich zbut dużo. Są uważane za napój na lato i dla bab. Ewentualnie rosé mogą pić czarne charaktery z filmów o Jamesie Bondzie. Wino dla bab, więc nie są traktowane poważnie i uważa się, że jeśli ktoś jest fanem różowego, to nie świadczy to zbyt dobrze o jego guście i wyrafinowanym smaku. Wiele […]

Mołdawskie wino – idealne na lato

Mołdawskie wino – idealne na lato

Mołdawia to największe na świecie piwnice w Milestii Mici i Cricovii, które można zwiedzać w czasie enoturystycznych wakacji w tym kraju. Zajmuje 6 miejsce w Europie pod względem powierzchni upraw winorośli i ma pradawne tradycje winiarskie, które sięgają 5000 lat wstecz. To winiarski nowy – stary świat z ogromnym potencjałem na to, żeby zostać ulubionym winem Polaków ze względu na korzystny […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.