Jak w dwóch prostych krokach wybrać odpowiednie wino do potrawy?

Jak w dwóch prostych krokach wybrać odpowiednie wino do potrawy?

Szukając wina do obiadu lub na spotkania towarzyskie często spotykamy się z dylematem: Jakie wino będzie najlepiej pasować do konkretnego posiłku? Przekonaj się, że wybór idealnej butelki nie musi być trudny!

O czym warto pamiętać podając wina?

Tak naprawdę nie ma sztywnych zasad, których musimy koniecznie się trzymać wybierając wina. Można po prostu zaufać swoim gustom i upodobaniom, jednak warto pamiętać o kilku ustaleniach, które uczynią doświadczenie przyjemniejszym.

  • Lekkie wina zazwyczaj podajemy przed wytrawnymi
  • Serwujemy wina od młodych do starszych
  • Nie podajemy wina do potraw z octem (ewentualnie balsamicznym)
  • Jeżeli do kolacji podajecie kilka różnych win, na sam początek podamy te musujące, następnie białe wytrawne, różowe, czerwone, a finalnie słodkie
  • Warto podawać wina w odpowiedniej dla nich temperaturze.
wino czerwowne Spätburgunder

Dobierz wino do potrawy, którą będziesz podawać


Zakup odpowiedniego wina będzie zależał od składników i rodzaju potrawy, którą podasz na stół. Warto rozpatrzyć kwestię wyboru właśnie w tej kategorii. Są to oczywiście podstawowe zasady, które coraz częściej naginają nawet koneserzy.

1. Wina białe
Można je podawać jako aperitify, zwłaszcza jeśli są bardziej wytrawne i kwaśne. Wino białe półwytrawne najlepiej skomponuje się z rybami, makaronami, białym mięsem, cielęciną, drobiem, pasztetami i grzybami.

2. Wina różowe
Podobnie jak białe, wina różowe będą odpowiednie do ryb, białego mięsa, wędlin oraz delikatniejszych serów. Jeśli chcemy skomponować trunek z deserem, warto wybrać różowe półsłodkie. Dlaczego wino różowe stało się bardzo popularne? Jest to elegancki ulubieniec kobiet i uniwersalny napój na każdą okazję.

3. Wina czerwone
Młode, lekkie wina czerwone cieszą się ostatnimi czasy popularnością jako aperitify. Poza tym serwujemy je do niekrwistych czerwonych mięs, serów o delikatnym smaku, wędlin, a nawet do pizzy i ryb w sosie lub smażonych.
Gdy podajemy bardziej dojrzałe i wykwintne wina czerwone, warto skomponować je z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz ostrymi fermentowanymi serami. W przypadku bardzo drogich win można zrezygnować z posiłku na rzecz niezakłóconej degustacji.

4. Wina słodkie
Zazwyczaj serwujemy je do wszelkiego rodzaju deserów, a nawet jako aperitify. Można też podać białe wino słodkie lub półsłodkie do wątróbek i ryb. Czerwone nalewamy także do ostrych serów.

5. Wina musujące
Wino musujące podajemy schłodzone (6-9 stopni). Jest to idealny wybór na cieplejsze dni. Można pić je jako aperitif lub solo, a każda potrawa z nim skomponowana stworzy niezawodny duet.

Wykorzystaj praktyczne podejście

Jeśli nie jesteś pewien lub posiadasz mało doświadczenia w temacie, spróbuj podejść do wyboru wina od strony czysto pragmatycznej. Istotną kwestią jest to, w czym podajesz napój, gdyż każdy rodzaj ma przeznaczone do tego naczynia. Serwowanie wina w odpowiednim rodzaju kieliszka to tradycyjna i podstawowa zasada. Zobacz więc jaką zastawę masz w swoim domu. Trzymając się tej reguły sprawisz, że doświadczenie będzie bardzo eleganckie. Jakie wino nalewamy do jakiego naczynia?

  • Wina czerwone podajemy w zwężających się u góry kieliszkach. Można także wybrać te proste, jednak pierwsza opcja jest najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem. Do drogich, wykwintnych win wybierzemy mocne zwężenie.
  • Białe wina podaje się podobnie jak czerwone. Zwróćmy jednak uwagę na wysokość kieliszka, która powinna być nieco większa.
  • Wina musujące nalewamy do smukłych naczyń na wysokiej nóżce. Najlepiej zachowuje się wtedy ich struktura, a zapach czujemy wyraźniej.

Oczywiście, wino możemy wybrać według własnych preferencji nie trzymając się standardowych rozwiązań. W zależności od pogody, nastroju i ochoty, możemy żonglować ilością możliwości, które są praktycznie nieograniczone.


Related Posts

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno […]

Pijane misie

Pijane misie

Uwielbiam banalnie proste przepisy. Chleb z pomidorem i cebulą dużo bardziej mi smakuje niż pieczone godzinami mięsa nadziewane niewiadomo czym. Przecież mało kto jest profesjonalnym kucharzem i ma tyle wolnego czasu. Moją ulubioną przegryzką koktajową są pijane misie. Przepis jest pretty much self explanatory. Zalewa się misie typu haribo białym winem […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.