Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy

Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy

Zima bez grochu z kapustą to nie zima. Uwielbiam wegetariański bigos, taki jak na Wigilię. Często dodaję też do niego soczewicę, żeby całość była bardziej pożywna i świąteczna, bo postny bigos to przecież tradycyjna potrawa, zwłaszcza na chłopskich stołach świątecznych. Jest kwaśna i syta, więc żadna pogoda nie będzie nam potem straszna. Niech puryści się burzą, że bigos bez mięsa to nie bigos, my wiemy lepiej.

 

Składniki:

100 g suszonych grzybów

pół szklanki soczewicy zielonej

kilo kapusty kiszonej

100 g śliwek wędzonych bez pestek

cebula surowa pokrojona w piórka

cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni

5 kulek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 łyżki sosu sojowego (ciemny)

po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu

chlust oliwy

 

 

Jak przygotować kapustę wigilijną z soczewicą?

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je potem ugotować w wodzie, w których się moczyły do miękkości, czyli przez godzinę

Soczewicę opłukujemy. Gotujemy ją 20 minut wrzucając na gorącą wodę.

W dużym garnku wlewamy odrobinę wody (ok. 2 cm) a kiedy się zagotuję dodajemy do niej pokrojoną kapustę (co 5 cm), śliwki, oba rodzaje cebuli (surową i podsmażoną), ziele angielskie i liście laurowe.

Gotujemy godzinę, a potem dodajemy jeszcze  sos sojowy, który nada piękny kolor, paprykę, majeranek i pieprz, oraz oliwę, dzięki której smak będzie bogatszy.

kapusta-wigilijna


Related Posts

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia to jedno z moich ulubionych Świąt i jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku.

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na fluorescencyjny różowy kolor. Niesamowite, że taki kolor wychodzi ze 100% maturalnych składników. Moją […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *