Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia to jedno z moich ulubionych Świąt. Oczywiście jest kilka rzeczy, które mogą pójść nie tak, zwłaszcza jeśli się pokłócimy z rodziną o politykę, dostaniemy zawału z przepracowania, albo nic nie spróbujemy w natłoku pracy. Tak naprawdę jest to jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku, co na Wielkanoc raczej by nie przeszło.

 

Czy chcecie dołaczyć do wyzwania?

Przez 7 dni przygotowujemy coś małego na Wigilię a efekt będzie murowany! Startujemy w niedzielę 17 grudnia!

 

Oczywiście jest wiele osób, które są fanami Świąt last minute, adrenalina je motywuje, lubią latać jak kot z pęcherzem i szczycą się, że każde z 12 dań przygotowują własnoręcznie i  tego samego dnia, ale ja się do nich nie zaliczam. Nie będę nikogo epatować tym, że zwykle w Wigilię jestem rano w pracy. Po prostu wolę rozłożyć przygotowanie kolacji na poszczególne etapy i każdego dnia zrobić coś małego, tak żeby sprawiało mi to przyjemność i żeby nie kolidowało z innymi przedświątecznymi przyjemnościami, spotkaniami towarzyskimi, robieniem zakupów, śledzikami, jarmarkami i oglądaniem iluminacji.

Także samą Wigilię spędza się inaczej, jeśli ma się już wszystko gotowe. Przecież świąteczna panika nie musi być zapraszana do naszego stołu a i tak zwykle sobie przypominamy o czymś na ostatnią chwilę, więc tak całkiem nudno na pewno nie będzie i nie po to spotykamy się niewidzianą od dawna rodziną, żeby nie zamienić z nimi ani słowa, bo będziemy latać w amoku. W końcu jaka Wigilia, taki cały rok.

 

Nie idę jednak też w drugą stronę i nie kupuje wszystkiego na mieście, bo kupny barszczyk i uszka nie umywają się do domowych, a święta są przecież tylko raz do roku.

wigilia pomarańcze z gożdzikami

Wigilia – co powinno być na stole i tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej.

 

Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami np. keks, nieszczęsny karp, którego nie każdy lubi, ale jest i kompot z suszu, który pomoże nam to wszystko strawić.

 

Do tego potrzebne są jakieś skromniejsze lub wystawniejsze dekoracje, nakryty stół z dodatkowym miejscem “dla wędrowca”, opłatek + sianko, choinka i prezenty.

 

Całkiem sporo, ale nie wszystko musisz zrobić samemu i samej. Jesli każdy gość przyniesie ze sobą jedną potrawę np. ciasto, sałatkę, śledzie w słoiku czy opłatek, to nagle natłok pracy robi sie już całkiem znośny. Ja na przykłakłąd nie lubię karpia i nigdy go sama nie robię,

 

Podobnie jest z prezentami. W mojej rodzinie staramy się podpytać obdarowanego co jest mu potrzebne i kupić to z dużym wyprzedzeniem przez Internet, żeby się nie stresować na ostatnią chwilę i żeby nasza noga w centrum handlowym w Wigilię nie postała. Niespodzianki są fajne, ale często nietrafione i powiększające grono durnostojek. Podobnie z ilością prezentów. Często umawiamy się, że każda dorosła osoba dostaje 1 duży prezent. Wtedy do kupienia każdy ma tylko prezenty dziecięce i 1 prezent dla wylosowanej dorosłej osoby.

pierniki wigilijne

Jakie potrawy wigilijne można przygotować wcześniej?

Prawie wszystkie. Ja w tym roku mam następujący kalendarz

 

17.12 Dzień 0: Czas start

Zaczynamy od przeczytania artykułu i zrobienia sobie listy zakupów, żeby wiedzieć jakie składniki będą potrzebne każdego dnia. To też dobry dzień, żeby zaplanować dekoracje świąteczne, sprawdzić czy mamy wystarczającą ilość krzeseł i talerzy i potwierdzamy kto będzie. Dobrze się też upewnić czy mamy wszystkie prezenty. Dziś bardzo intensywny dzień, ale jutrzejsze wyzwanie to prościzna.

 

18.12 Dzień 1: Zakwas na barszcz

Robi się go 10 minut, ale potem trzeba odczekać minimum tydzień. Za to gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie i mieć już na zaś. Tak naprawdę barszcz na zakwasie jest tak pyszny, że można go jeść cały rok.

 

W dniu Wigilii lub dzień wcześniej musimy zrobić sobie lekki bulion warzywny, połączyć go z zakwasem, dodać uszka i gotowe.Oto ➡️➡️➡️ pełny przepis na barszcz na zakwasie

Nie wyrzucajcie buraków, kiedy zakwas będzie gotowy. Są pyszne w sałatce.

Więcej pomysłów na niemarnowanie żywności na Wigilię i Święta jest w tym artykule.

19.12 Dzień 2 : Bigos wigilijny

Zwykle korzystam z ➡️➡️➡️ tradycyjnego przepisu na kapustę wigilijną takiego jak tu, ale w tym roku robię➡️➡️➡️ bigos z grzybami doprawiony chrzanem – jest pyszny. Zwykle przygotowuje je z podwójnej ilości składników.

Gotowy bigos dzielimy na 2 części. Połowę zamrażamy, bo będzie jedzona po prostu jako bigos. Wystarczy tę kapustę wigilijną odmrozić  w dniu imprezy.

 

Druga połowa zostaje na nadzienie do wigilijnych pierogów i uszek. Niby dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie ➡️➡️➡️ pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba.

pierogi wigilijne

20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym

Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z ➡️➡️➡️ tego przepisu. Teraz najważniejsze. Będziemy potrzebować pomocnika. Jeśli samemu zabierzesz się za pierogi to będziesz je robić pierwszy i ostatni raz, bo się zniechęcisz. W 2 czy 3 osoby praca sama się pali w rękach i robi się bardzo przyjemna. Pomoc nie musi być bardzo wykwalifikowana, bo przy pierogach jest sporo prostych prac typu wyjmowanie z garnka, pilnowanie czasu, wycinanie ciasta szklanką. Pomocnik musi być tylko na tyle kumaty, żeby nie wylał na siebie garnka z wrzątkiem i  żeby policzył ile nam pierogów wyszło.Potrzebujemy minimum 8 sztuk na każdą osobę przy wigilijnym stole (nie licząc tych, które zjemy przy gotowaniu).

Gotowe pierogi  studzimy. Kilka zjadamy na obiad. Resztę zamrażamy. W dniu imprezy odmrażamy i podgrzewamy w wodzie lub na patelni. Część idzie barszczu a część podajemy na stół z masełkiem.

 

21.12 Dzień 4: Kutia

Jest wiele pysznych deserów z maku typu makowiec czy kluski z makiem, ale kutię robi się najszybciej, jest najbardziej efektowna, no nie w każdym domu się ją jadało i można ją zamrozić. Na Wigilię po prostu wyjmujemy ją z zamrażarki godzinę przed podaniem i gotowe. Oto ➡️➡️➡️przepis na wersję bezglutenową kutii.

 

22.12 Dzień 5: Śledzie

Wiadomo, że najlepszym deserem jest śledzior. Każdy ma swój ulubiony przepis. Od klasycznego z cebulą w oleju, po ➡️➡️➡️ rolmopsy z suszonymi śliwkami,  ➡️➡️➡️ tatar ze śledzia i ➡️➡️➡️ śledzie z wódką i cytryną. Bez śledzia nie ma świąt. Przechowujemy nasze śledzie w lodówce (najlepiej zalane olejem) i podajemy na ładnym talerzyku, gdy zabłyśnie pierwsza gwiazdka.

sałatka jarzynowa

23.12 Dzień 6: Sałatka Jarzynowa

Dziś trochę pogotujemy. W jednym garnku kompot z suszonych owoców a w drugim warzywa na sałatkę. Uwielbiam sałatkę jarzynową, mogłabym ją jeść codzienne. Kompot z suszu też jest wielce ok. A oto nasze przepisy  ➡️➡️➡️ sałatka  i  ➡️➡️➡️ kompot

 

 

24.12 Wigilia: zapach świeżo pieczonego ciasta

Dziś będzie trochę przygotowań, bo trzeba będzie podać wszystkie przygotowane wcześniej dania, ale warto też przed samym przyjściem gości wyjąć z piekarnika świąteczne ciasto np.  ➡️➡️➡️ piernik. Zapach w całym domu, będzie wspaniały.

 

Wigilia opłatkiem pachnąca, wigilia kolędą brzmiąca, wigilia z dobrym życzeniem, wigilia – ze spełnionym marzeniem.

Wesołych Świąt! A jeśli chcielibyście zobaczyć ➡️➡️➡️ pozostałe przepisy świąteczne na moim blogu to zapraszam tu.

wigilia

Tekst powstał w ramach projektu Blogrudzień – Magda M. Zobaczcie co napisały pozostałe uczestniczki: Blondpanidomu.pl, Pozytywny Dom, Pępek Świata, Minimalistic Girl, Dziubdziak, Tarapatka, Save The Magic Moments, Matczysko, Jaśkowe Klimaty, Młoda Mamma, Karolina Plichta, 321startdiy, Polishgirlolga, Młoda Mama Pisze, Wysmakowana, Dziecięca Podróż, ,Wesellerka, Mama i Syn Zgrany Team, Z naciskiem na szczęście, Mama Karolina, Mama na całego, Beztroska Mama, Magda M., Humory Zmory, Świat Tomskiego, Pogodnie Przez Życie, Jasiovo, Mum na opak.


Related Posts

Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie

Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie

Na co dzień staram się nie marnować żywności, co wychodzi mi różnie, bo prowadzę bloga i lubię robić zakupy spożywcze, więc zdarza mi się kupić czy ugotować więcej niż mogę zjeść. Szczególnie trudnym momentem w roku są wszelkiego rodzaju święta. Kupujemy wtedy za dużo, bo […]

Kapusta wigilijna z chrzanem

Kapusta wigilijna z chrzanem

Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię […]




%d bloggers like this: