“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

Kiedy znana blogerka, jak Alicja z wegannerd.blogspot.com, wydaje książkę, zawsze ma dylemat – jak pokazać typowe dla siebie smaki i zestawienia zupełnie nowym czytelnikom, a jednocześnie zaskoczyć tych, którzy już ją znają z bloga czy samą blogerkę z warsztatów.

Najprościej jest być sobą: postawić na przekazywane w rodzinie przepisy i na dania, które smakują naszym znajomym. Po prostu docenić to, co sprawdzone, proste, zwyczajne i co naprawdę jest podawane na naszych stołach. Na tym właśnie polega piękno i bezpretensjonalność tej książki.

wegan nerd2

A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też po pięknych ilustracjach autorki (w końcu nie bez kozery studiowała na ASP). Roślinne przepisy pomagają nam zostać królowymi poranka przy śniadaniu, zaprosić znajomych na danie główne i spędzić wegańskie święta z rodziną.
Jej kuchnia smakuje burakiem, nie stroni od całej główki czosnku, jest oparta o wegańskie mleka i twarożek, sycące zupy, warzywne burgery i pasztety. Wegan Nerd opowiada też swoją historię: jak bawiła się w gotowanie jako dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka.
Co bym ugotowała z tej książki?
Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser będą ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe.
Jeśli podoba Wam się kuchnia Wegan Nerd, to autorkę będzie można spotkać 8 listopada w czasie premiery książki w Kubek i Ołówek w Warszawie.

wegan nerd

Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia
Alicja Rokicka
Rok wydania: 2016
liczba stron: 320
Oprawa: twarda


Related Posts

Vege kociołkowanie – recenzja

Vege kociołkowanie – recenzja

Moim marzeniem jest napisanie książki. Może być kulinarna. Na razie przeszkodą jest to, że wymyślam same niszowe tematy. Np. bardzo bym chciała napisać książkę z przepisami na zestawy do zabrania na działkę lub weekend za miastem. Taki zestaw składałby się z ciasta, które pieczemy sobie […]

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Lubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. […]



1 thought on ““Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami