Przepisy z warsztatów Jana Kuronia

Przepisy z warsztatów Jana Kuronia

Dziś będzie obiad inspirowany warsztatami Jana Kuronia, który gotował w Comfort Food Studio z Jamar bio, czyli ekologiczną passatą pomidorową, ciecierzycą, musem i octem jabłkowym, żeby upowszechniać wiedzę o Systemie Rolnictwa Ekologicznego.

Na obiad będą flaki z boczniaka, kurczak z pomidorami suszonymi a na deser owsiane babeczki.

Flaki z boczniaka z pulpecikami z soczewicy i ciecierzycy

Składniki:


2 łyżki oleju do smażenia
duża cebula
duża marchewka
3 ząbki czosnku
pół małego selera
5 liści laurowych
500 g boczniaków
łyżeczka: pieprzu ziołowego, papryki czerwonej, słodkiej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 litry bulionu warzywnego
2 łyżki suszonego majeranku
Łyżka Octu jabłkowego

Przepis na flaki z boczniaków


Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj stratą na grubych oczkach marchewkę z selerem oraz posiekany drobno czosnek. Dorzuć liście laurowe i smaż całość przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w drobne paski boczniaki.
Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pulpecikami z ciecierzycy.

Pulpeciki z ciecierzycy

Składniki:

200 g żółtej soczewicy -ugotowanej
puszka ciecierzycy
2 – 3 łyżki oliwy
spora cebula pokrojona w kostkę
łyżka suszonego cząbru
2 drobno posiekane ząbki czosnku
jajko
3 łyżki bułki tartej
łyżeczka pieprzu ziołowego

Przepis na pulpeciki z ciecierzycy


Soczewicę delikatnie rozgotuj. Dodaj ciecierzycę z puszki i rozgnieć/zmiksuj.
Na patelni, narozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj cząber oraz czosnek i mieszając smaż kolejne 2 – 3 minuty. Odstaw patelnię oraz soczewicę z cieciorką do ostygnięcia.
Połącz cebulę, bułkę tartą oraz jajko, czosnek i masę soczewicowo-cieciorkową. Dopraw pieprzem
ziołowym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj.
Formuj pulpety i wrzuć je do gotującej się zupy na 3 minuty.

Kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym

Kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym

Składniki:

4 piersi z kurczaka
sól do natarcia mięsa
pół łyżeczki pieprzu mielonego
czubata łyżeczka posiekanego świeżego lub suszonego tymianku
2 łyżki oleju
duża cebula posiekana w małą kostkę
3 ząbki czosnku
kilka posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
200 g śmietany 30%
szklanka bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
płaska łyżka oregano
puszka ciecierzycy
2 garście świeżego szpinaku
60 g startego parmezanu lub innego twardego pikantnego sera do dekoracji
porcja ugotowanego makaronu na osobę

Przepis na kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym
Mięso natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Odłóż na talerz. Na tłuszczu po smażeniu zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż mieszając dwie minuty. Wlej śmietanę oraz bulion, dodaj koncentrat, oregano oraz szpinak. Całość mieszaj do połączenia składników. Kiedy szpinak straci jędrność włóż piersi do sosu, dodaj cieciorkę, duś po przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Podawaj z makaronem posypane parmezanem

Mini muffinki owsiane z musem jabłkowym

Mini muffinki owsiane z musem jabłkowym

Składniki:
szklanka płatków owsianych błyskawicznych
szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki nasion chia
1,5 łyżeczki cynamonu
30g stopionego masła
szklanka musu jabłkowego
1-2 łyżki miodu


Przepis na mini muffinki owsiane z musem jabłkowym

W średniej misce wymieszaj płatki owsiane, nasiona chia i cynamon. Dodaj roztopione masło i mus jabłkowy , wymieszaj do połączenia. Wyłóż masę do foremek na muffiny, aby była równa warstwa, powinna mieć około 1,5-2 cm grubości. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Batoniki powinny być twarde w dotyku, ale wewnątrz miękkawe.


Related Posts

Przepisy z warsztatów Andrzeja Polana

Przepisy z warsztatów Andrzeja Polana

Dziś gotujemy z Andrzejem Polanem i z olejem rzepakowym dzięki przepisom z warsztatów Studio Cook Up.

Najlepsze przepisy z warsztatów gotowania

Najlepsze przepisy z warsztatów gotowania

Warsztaty kulinarne to świetna zabawa i okazja do poznania znanych postaci. Prowadzący to doświadczeni szefowie kuchni i pasjonaci gotowania.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.