Najlepsze przepisy z warsztatów gotowania

Najlepsze przepisy z warsztatów gotowania

Warsztaty kulinarne to świetna zabawa. Pokazują, że gotowanie może być łatwe i przyjemne. To też okazja do spędzenia miło czasu, poznania nowych osób i znanych postaci. Prowadzący to doświadczeni szefowie kuchni i pasjonaci gotowania, których znamy z Instagrama.

Kursy gotowania to świetna okazja, żeby zaskoczyć znajomych nowymi przepisami i żeby doskonalić swój warsztat, bo ktoś pokazuje nam krok po kroku jak coś przygotować i daje nam przepisy do zabrania do domu.
Najlepsze jest to, że nie trzeba sprzątać i robić zakupów, bo na warsztatach kulinarnych mamy już wszelkie niezbędne produkty i sprzęty.

Jakie są moje ulubione przepisy ze wszystkich warsztatów gotowania, na których byłam?

burger

Burger Mateusza Zielonki

Jedne z najpyszniejszych warsztatów gotowania, na których o byłam, prowadził Mateusz Zielonka – zwycięzca 6. edycji Masterchefa. Najbardziej smakowały mi na nich burgery z hummusem, colesławem z czerwonej kapusty i majonezem mango,

Składniki:

2 bułki do burgerów
Kotlety:
100 g hummusu
200 g mięsa
po 40 g orzeszków ziemnych i sezamu
2 łyżki bułki tartej
pół pęczka kolendry
olej do smażenia
Colesław z czerwonej kapusty
150 g kapusty czerwonej
pół kalarepy – marchewki
Majonez mango
jajko
olej
sos Sriracha
100ml pulpy mango
łyżka musztardy
sok z połówki cytryny

Pełny przepis na burgera z majonezem mango i colesławem

Sałatka z brokuła i granatu

Sałatka z brokuła i granatu Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Warsztaty to nie tylko pracochłonny comfort food i niezdrowe dania. Można nauczyć się przygotowywać dania, które są szybkie i zdrowe jak ta sałatka.

Składniki:

różyczki z połowy brokuła
pestki z całego granatu
garść migdałów podsmażonych na patelni
10 listków mięty
opakowanie jogurtu wegańskiego lub zwykłego
sól i pieprz

Pełny przepis na sałatkę z brokuła i granatu

zupa z dyni

Zupa z dyni i ananasa Agaty Wojdy

Bardzo lubię też warsztaty u szefów kuchni. Możemy dzięki temu przygotować sobie coś, co będzie smakować jak z najlepszej restauracji.

Składniki

kilo dyni pokrojonej w kostkę (garść odkładamy do podania)
75 g masła
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu
łyżka pasty curry
2 łyżki sosu rybnego

otarta skórka i sok z limonki

sok z cytryny
łyżka miodu
1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce
pół łyżeczki papryki w płatkach

pół pęczka kolendry
pół świeżego ananasa
kumin do posypania
4 łyżki orzeszków ziemnych do podania

Przepis na zupę z dyni i ananasa

Ryba po tajsku

Ryba po tajsku Tomasza Szymankiewicza

Kolejna zaleta to możliwość spróbowania dań, których nigdy byśmy sami nie przygotowali i poznania przepisów kuchni świata. Znudziła wam się ryba po grecku? To może ryba po tajsku?

Składniki:

200 g. fileta z białej ryby (typu okoń, tilapia) podzielonego na 3-4 cm ukośne kawałki
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sos z warzywami:
ząbek czosnku pokrojony w paski
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
pół łyżki cukru
papryka czerwona
papryka żółta
marchewka
2 liście limonki kafir

Pełny przepis na rybę po tajsku

Tatar z łososia

Tatar z łososia Amelii Gómez

Na warsztatach można też spotkać szefów kuchni z innych krajów, to prawie tak jakbyśmy pojechali uczyć się gotować w Hiszpanii.

Składniki:

350 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm
35 g korniszonów – drobno posiekanych
35 g kaparów – drobno posiekanych
10 g posiekanego koperku
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
80 ml oliwy

Pełny przepis na tatar z łososia

kurczaka w kminie rzymskiem i w kolendrze z puree z dyni

Kurczak na purée z dyni Macieja Nowickiego

Warsztaty kulinarne to nie tylko zupełnie nowe niezwykłe dania, ale też klasyka wywodząca się z kuchni polskiej i staropolskiej. Np. taki stary-nowy przepis na pierś z kurczaka.

Składniki:

2 piersi kurczaka
dynia piżmowa
mała butelka cydru jabłkowego (0,4 litra)
10 dag masła
10 ml śmietany 36%
30 ml octu jabłkowego
po ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego i nasion kolendry
smalec gęsi do smażenia
kiszone warzywa do dekoracji pokrojone na plasterki (np. rzodkiewki)


Przepis na kurczaka na purée z dyni

banany z karmelem

Banany z rumem i porzeczką Tomasza Jakubiaka

Nie może się obyć bez deseru. Ważne żeby był efektowny, ale i prosty.

Składniki:

2 twarde banany
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
50 ml rumu
łyżka ziaren kawy
kilka gałązek porzeczki
kilka listków do dekoracji np. werbeny lub stewi

Pełny przepis na banany z rumem i porzeczką


Related Posts

Najlepsze przepisy na lato

Najlepsze przepisy na lato

Lato to sezon na bób, pomidory, fasolkę, ale to też podróże i egzotyczne smaki jak okra czy hiszpańskie papryczki w formie tapas. To najsmaczniejsza pora roku, ale warto się pospieszyć, bo sezon jest krótki.

Przepisy z warsztatów Andrzeja Polana

Przepisy z warsztatów Andrzeja Polana

Dziś gotujemy z Andrzejem Polanem i z olejem rzepakowym dzięki przepisom z warsztatów Studio Cook Up.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *