Twarożek z migdałów

Twarożek z migdałów

Twarożek wegański to idealny przepis, jeśli lubisz mleko migdałowe i nie lubisz marnować żywności. Kiedy odsączysz już mleko migdałowe, masy która zostaje nie wyrzucamy, tylko przerabiamy na pyszny twarożek, który można jeść z chlebem albo solo.

Przepis pochodzi z warsztatów,  które prowadziła Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd.

 

Składniki:

1 szklanka migdałów

4 szklanki wody

sól

pieprz

sok z 1,5 cytryny

rzodkiewka posiekana w kostkę do środka

liście bazylii i rzodkiewka pokrojona w plasterki do dekoracji

drobno posiekane: szczypiorek, natka pietruszki, liście dowolnych ziół np. bazylii, mięty czy tymianku)

 

Jak przygotować wegański twarożek?

Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać. Najlepiej zostawić je na noc w wodzie, żeby zmiękły. W blenderze (najlepiej kielichowym) zmiksuj migdały z 4 szklanki zimniej wody. Przelej otrzymane mleko przez gazę. Pozostałe wytłoki wyciśnij przez szmatkę. Mleko migdałowe to pyszny zamiennik zwykłego mleka, ale dziś interesuje nas właśnie ten produkt powstawania mleka migdałowego, ponieważ można z niego zrobić pyszny twarożek. Jak?

Do masy pozostałej po odciśnięciu mleka dodajemy sok z cytryny, rzodkiewkę i zieleninę. Mieszamy. Dekorujemy rzodkiewką. Gotowe!

serek

Szybko, prawda?


Related Posts

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami