Trendy kulinarne na 2017

Trendy kulinarne na 2017

Co nasz czeka pysznego w nowym roku? Zobaczcie najnowsze trendy kulinarne, jakie obserwuję prowadząc bloga o jedzeniu.

Zdrowy tryb życia

W 2017 chcemy być zdrowi i piękni. Stąd popularność tatara (mięsnego, warzywnego i rybnego), wody z kaktusa, pestek arbuza, kiszonek, jogurtów warzywnych i złotego mleka z kurkumą. Jeszcze popularniejsza będzie kuchnia wegetariańska i produkty dla wegetarian typu Bezmięsny Mięsny, oraz bezglutenowe zamienniki i bezalkoholowe koktajle.

 

Kiszonki i słoiki

W 2016 ukazało się całkiem sporo książek o kiszonkach (tutaj zestawienie), więc wiemy już, że fermentowana żywność jest pyszna i zdrowa. Jeśli  nastawiliście już swoje kiszonki, to wchodzicie w 2017 z pełną i modną spiżarnią.

 

Niemarnowanie żywności

Jeśli chcesz jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody.
 
Ucieczka od nudnych śniadań

Ile można jeść kanapki i jajecznice? W 2017 modnym tematem będzie wake & cake, czyli słodka bułka lub deser na śniadanie. Tak jak od pokoleń jada się na południu Europy, gdzie typowe śniadanie to kawa i coś słodkiego np. churros czy rogalik.

A może wolisz smaki świata na przebudzenie? Modna będzie nowoczesna kuchnia azjatycka, kuchnia hawajska czy filipińska.

 

Comfort food na niepogodę

Jedzenie może pomagać stanąć na nogi, kiedy czujemy się podle, leczyć naszą psychikę i przypominać miłe chwile z dzieciństwa. Nie ma to jak miska czegoś ciepłego i pysznego. Najlepiej z żółtym serem. Zobacz  moje przepisy na dania na niepogodę.

 

 

Uczymy się gotować

Będziemy chcieli dowiadywać się więcej o pochodzeniu i właściwościach produktów wykorzystanych do przygotowania naszych potraw. W dalszym ciągu popularne będą warsztaty  w szkołach gotowania, ale też nieformalne spotkania na gotowanie w gronie przyjaciół, gdzie wymieniamy doświadczeniami i spędzamy razem czas. Modna też będzie kuchnia emigrancka i poznawanie nowych potraw.

 

Vintage, polskie i regionalne dania

Kiedy ostatnio jedliście flaki po warszawsku czy nóżki w galarecie? Pamiętacie kopiec kreta i inne potrawy popularne w latach ‘90? W 2016 ukazało się niespodziewanie dużo nowych książek o kuchni polskiej. Wracamy też do smaków z dzieciństwa. Warto odświeżyć sprawdzone przepisy. W 2017 będziemy też stawiać na produkty samodzielnie zerwane z balkonu, lasu czy działki. Będziemy zbierać dzikie rośliny np. dziką różę i czarny bez. Z młodych pędów sosen będziemy robić  syrop na kaszel (tu przepis). Modne będą sezonowe i lokalne produkty  z własnej działki czy parapetu. Tak więc byle do wiosny, a tymczasem polecam moje przepisy na dania vintage.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami