Top 6 najlepszych przepisów na topinambur

Top 6 najlepszych przepisów na topinambur

Na moim blogu znajdziesz sporo przepisów na dania z topinamburu. Zwykle pod każdym przepisem jest wiele komentarzy, w których wszyscy piszą, że wygląda smakowicie, ale że sami nigdy tego warzywa nie jedli. Albo że pierwszy raz spróbowali, dopiero widząc ten przepis.

A przecież kiedyś było to bardzo popularne warzywo na polskim stole. Nazywano je słonecznikiem bulwiastym, bo część naziemna jest wysoka jak słonecznik. A my jemy część podziemną, czyli pyszne orzechowe w smaku bulwy.

Pokochają je zwłaszcza osoby, które dbają o to, żeby ich brzuszek był zadowolony i … działkowcy. Topinambur zawiera inulinę, która dobrze działa na jelita. Jest też najprostszy na świecie w uprawie. Wystarczy kupić pół kilo topinamburu, pokroić na kawałki i posadzić jak ziemniaki. Rośnie sam!
Jeśli nie jesteśmy działkowcami, to topinambur można kupić w dyskontach i na bazarach.

Dlaczego  jeszcze nie jest popularny? Przede wszystkim nie wiemy co z nim robić. Może kilka przepisów na dania z topinamburem pomoże?

To bardzo uniwersalne warzywo, które możemy ugotować i użyć w potrawach, gdzie normalnie jedlibyśmy ziemniaka np. w zupie czy w zapiekance.

Dużo lepszy jest jednak na surowo. Wtedy jest chrupiący i pyszny, więc można przerobić go na surówkę lub sałatkę. W każdej postaci będzie miłą niespodzianką. Jeśli nie lubimy, gdy coś się marnuje (albo kupiliśmy bardzo drogi topinambur na jakimś biobazarze) możemy wykorzystać nawet obierki. Po upieczeniu ich w piekarniku z odrobiną syropu klonowego (70 stopni, ok. 40 minut) będziemy mieć pyszne chipsy z topinamburu.

Warto przekonać się samemu czy polubimy to warzywo.

Co można ugotować z topinamburu?

Zupa grzybowa z topinamburem

Zupy z topinamburem

Najprościej jest zacząć właśnie od zup. Na warsztatach z Julianem Karewiczem w Electrolux Taste Center jadłam pyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego.

Krem z topinamburu

Składniki:

kilo topinamburu-obranego ze skórki
litr mleka
litr bulionu
pół litra śmietany 36%
syrop klonowy
100 ml likieru Amaretto
po dużej szczypcie: gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

Ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej nadmiar mleka, dodaj bulion i śmietankę.
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj z Amaretto i przyprawami. Zupę najlepiej podawać z czipsami ze skórek topinamburu.

Zupa grzybowa z topinamburem

Jeśli nie wiesz, czy na pewno topinambur Ci posmakuje najlepiej zacząć od dodania odrobiny do potrawy, którą już znasz i gdzie dodajesz zwykle inne warzywa.

Składniki:
250 g suszonych grzybów – u mnie miks borowików i podgrzybków – zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc
pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej na połówki
cebula – obrana i przekrojona na pół
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
duża szczypta: kminku, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu
kilka listków laurowych
5 suszonych plasterków jabłek
5 suszonych śliwek bez pestek + po jednej na każdy talerz do podania
5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych
100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję
mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie)
olej tłoczony na zimno (do dekoracji)
szczypiorek lub dymka (do dekoracji – posiekany)

Pełny przepis na zupę grzybową z topinamburem znajdziesz tutaj.

humus i sledz topinambur

Hummus z topinamburu

Składniki:
kilka kawałków topinamburu – ugotowanych w mundurkach
puszka ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini
pół łyżeczki kuminu
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
ząbek czosnku przetarty przez praskę

Przepis na hummus z topinamburu
Ugotowany topinambur obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z odsączoną (z zalewy) ciecierzycą, tahiną, kuminem, sokiem z cytryny i czosnkiem.

Śledź z topinamburem i z nasionami konopi

Składniki:
5 filetów śledziowych w oleju
cebula drobno pokrojona
2 bulwy topinamburu – umyte i oskrobane
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego

Nasiona konopi:
ćwierć szklanki octu jabłkowego
ćwierć szklanki sosu sojowego
ćwierć szklanki wody
ćwierć szklanki nasion konopi
ząbek czosnku
listek laurowy
łyżeczka cukru

Przepis na śledzia z topinamburem i z nasionami konopi
Nasiona konopi gotować ze wszystkimi składnikami zalewy na małym ogniu przez pół godziny. Jeśli mamy czas to zostawiamy je w zalewie na noc i odcedzamy przed samym podaniem.

Śledzia kroimy na kilkucentymetrowe paski, mieszamy z cebulą oraz z surowym topinamburem pokrojonym w cienkie plasterki i skropionym sokiem z cytryny. Zostawiamy w lodówce na noc, żeby śledź stał się mniej słony. Przed podaniem mieszamy z nasionami konopi odcedzonymi z zalewy.

Przepis naopinambur zapiekany z serem

Topinambur pieczony

Jeśli wolisz dania pieczone, to dodaj topinambur np. do zapiekanki. Jest jeszcze lepszy niż pieczone ziemniaki i zastąpi je w każdej tego typu potrawie. To chyba najmniej kontrowersyjne danie, które będzie smakować każdemu.

Składniki na zapiekankę z serem:
pół kilo topinamburu ze skórką (wyszorowanego szczotką i podgotowanego przez 5 minut w wodzie bez obierania)
szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki
100 ml śmietany
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
ząbek czosnku przetarty przez praskę
100 g żółtego sera startego na tarce
kilka filecików anchois (opcjonalnie)

Pełny przepis na topinambur zapiekany z serem znajdziesz tutaj.

Kiszony topinambur
Topinambur kiszony

To jeden z najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy, co z nim zrobić. A można go po prostu kisić jak ogórki i mieć na później.

Składniki na 2 średnie słoiki kiszonego topinamburu:
solanka: litr wody i łyżka soli
kilo bulw topinamburu – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw
4 ząbki czosnku
korzeń chrzanu obrany i przekrojony na pół
2 listki laurowe

Pełny przepis na kiszony topinambur znajdziesz tutaj.

Przepis na sałatkę z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli

Sałatka z topinamburu

Jeśli zapytacie, jaki jest mój ulubiony sposób jedzenia tego warzywa, to, pomimo że wszystkie powyższe są pyszne, to u mnie wygrywa zawsze topinambur na surowo.

Jeśli go zjecie na surowo, już nigdy  nie będziecie o nim myśleć jako o biednym kuzynie ziemniaka. To po prostu zupełnie inna jakość. Moje ulubione przepisy to: kimchi z topinamburem i rzodkiewką dla fanów dań pikantnych oraz sałatka z topinamburem i fasolą dla tych, którzy wolą łagodniejsze dania.

Kimczi topinambur

Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!


Related Posts

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że teraz kosztuje 20 zł za kilo a w sezonie 3 zł, więc można łatwo poznać. kiedy jest sezon. […]

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak, bo ma nieregularny kształt. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz kosztują fortunę. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *