Top 5 najlepszych potraw z topinamburem

Top 5 najlepszych potraw z topinamburem

Na moim blogu jest sporo przepisów na dania z topinamburu. Zwykle pod przepisem jest wiele komentarzy, w których wszyscy piszą, że wygląda smakowicie, ale że sami nigdy tego warzywa nie jedli, albo że pierwszy raz spróbowali, dopiero widząc ten przepis.

A przecież kiedyś było to bardzo popularne warzywo na polskim stole. Nazywane je słonecznikiem bulwiastym, bo część naziemna wygląda jak słonecznik. a jemy pyszne orzechowe w smaku bulwy.

Pokochają je zwłaszcza osoby, które dbają o to, żeby ich brzuszek był zadowolony i … działkowcy. Topinambur zawiera inulinę, która dobrze działa na jelita. Jest też najprostszy na świecie w uprawie. Wystarczy kupić pół kilo topinamburu, pokroić na kawałki i posadzić jak ziemniaki. Rośnie sam!
Jeśli nie jesteśmy działkowcami, to topinambur można kupić w każdej biedrze i na bazarach.

Dlaczego więc nie jest jeszcze popularny? Przede wszystkim nie wiemy co z nim robić. Może kilka przepisów na dania z topinamburem pomoże? Przecież to bardzo uniwersalne warzywo, które możemy ugotować i użyć w potrawach, gdzie normalnie jedlibyśmy ziemniaka np. w zupie czy z zapiekance. Dużo lepszy jest jednak na surowo, bo jest chrupiący i pyszny, więc można przerobić go na surówkę i sałatkę. W każdej będzie miłą niespodzianką. Jeśli nie lubimy, gdy coś się marnuje (albo kupiliśmy bardzo drogi topinambur na jakimś biobazarze) możemy wykorzystać nawet obierki. Po upieczeniu ich w piekarniku z odrobiną syropu klonowego (70 stopni , ok 40 minut) będziemy mieć pyszne chipsy z topinamburu.

Warto przekonać się samemu czy polubimy to warzywo.

Co można ugotować z topinamburu?

Zupa grzybowa z topinamburem

Zupy z topinamburem

Najprościej jest zacząć właśnie od zup. Na warsztatach z Julianem Karewiczem w Electroluxie jadłam pyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego.

Krem z topinamburu

Składniki:

kilo topinamburu – obranego ze skórki
litr mleka
litr nulionu
pół litra śmietany 36% 500
syrop klonowy
100 ml likieru Amaretto
po dużej szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

Ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej nadmiar mleka, dodaj bulion i śmietankę.
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj z amaretto i przyprawami. Zupę najlepiej podawać z czipsami ze skórek topinamburu.

Zupa grzybowa z topinamburem
Jeśli nie wiesz, czy na pewno topinambur Ci posmakuje najlepiej zacząć od dodania odrobiny, do potrawy, którą już znasz i gdzie dodajesz inne warzywa.

Składniki:
250 g suszonych grzybów – u mnie miks borowików i podgrzybków – zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc
pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej na połówki
cebula – obrana i przekrojona na pół
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
duża szczypta kminku,rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu
kilka listków laurowych
5 suszonych plasterków jabłek
5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania
5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych
100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję
mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie)
olej tłoczony na zimno do dekoracji
szczypiorek lub dymka do dekoracji – posiekany

Pełny przepis na zupę grzybową z topinamburem znajdziesz tutaj.
Przepis naopinambur zapiekany z serem

Topinambur pieczony

Jeśli wolisz dania pieczone, to dodaj topinambur do zapiekanki. Jest jeszcze lepszy niż pieczone ziemniaki i zastąpi je w każdej zapiekance. To chyba najmniej kontrowersyjne danie, które będzie smakować każdemu.

Składniki na zapiekankę z serem:
pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania
szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki
100 ml śmietany
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
ząbek czosnku przetarty przez praskę
100 g żółtego sera startego na tarce
kilka filecików anchois (opcjonalnie)

Pełny przepis na topinambur zapiekany z serem znajdziesz tutaj.

Kiszony topinambur
Topinambur kiszony

To jeden z najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy, co z nim zrobić. A można go po prostu kisić jak ogórki i mieć na później.

Składniki na 2 średnie słoiki kiszonego topinamburu:
solanka: litr wody i łyżka soli
kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw
4 ząbki czosnku
korzeń chrzanu obrany i pokrojony na pół
2 listki laurowe

Pełny przepis na kiszony topinambur znajdziesz tutaj.

Przepis na sałatkę z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli

Sałatka z topinamburu

Jeśli zapytacie jaki jest mój ulubiony sposób jedzenia tego warzywa, to pomimo, że wszystkie powyższe są pyszne, to u nie wygrywa zawsze topinambur na surowo. Jeśli go zjecie nigdy już nie będziecie o nim myśleć jako o biednym kuzynie ziemniaka. To po prostu zupełnie inna jakość. Moje ulubione przepisy to kimczi z topinamburem i rzodkiewką dla fanów dań pikantnych i sałatka z topinamburem i fasolą dla tych, którzy wolą bardziej łagodne dania.

Kimczi topinambur

 


Related Posts

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że […]

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak. Następnie oba zostały […]




%d bloggers like this: