Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna

Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to jeden z niedocenionych i najpyszniejszych przepisów świątecznych. A przecież każdy fan sernika pokocha też paschę.

Danie pochodzi z kuchni wschodniej. Składniki paschy miały symbolizować nadejście wiosny (nabiał, jajka) i obfitość (bakalie). Tradycyjnie pascha miała kształt piramidy, bo przygotowywano ją w specjalnych formach do paschy. Dziś są odsączamy je po prostu w durszlaku lub na sitku.

Najlepsze jest to, że zawsze robi wrażenie na gościach a dodatki można dowolnie zmieniać, żeby się nie nudzić i testować nowe smaki. Równie pyszna jest wersja paschy bez żółtek, bez nadmiaru cukru i bez śmietany. Można ją zamrozić, więc nic się nie zmarnuje i nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę.

forma do paschy

Klasyczny przepis na paschę wymaga specjalnej drewnianej formy, którą kupujemy w Internecie lub w cerkwi ;).

Składniki to:

800 g zmielonego tłustego twarogu

7 zółtek

3 białka ubite na sztywną masę ze szczyptą soli

sok z połówki cytryny

pół kostki masła

3/4 szklanki cukru pudru

cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy

200 g bakalii (np. figi, płatki migdałów, orzechy, skórka pomarańczowa) – zostawić garstkę do dekoracji

gaza z apteki do odsączenia i świeczka do dekoracji

Przepis na klasyczną paschę.

Twaróg ucieramy z cukrem, żółtkami i masłem. Dodajemy sok z cytryny, bakalie i białka. Dokładnie mieszamy. Złożoną i związaną formę wykładamy gazą od środka i ustawiamy na talerzyku szerszą stroną do góry. Masę twarogową wlewamy do formy i dociskamy deseczką . Wstawiamy na dobę do lodówki, żeby odciekła. Przed samym podaniem wyjmujemy paschę z formy i dekorujemy bakaliami. Podajemy z zapaloną świeczką,

pascha klasyczna

Pamiętam ten przepis z dzieciństwa, ale u mnie jadało się tłustą od masła, przesłodzoną paschę z toną bakalii. Wolę jednak nowocześniejsze wersje. Najlepsze z nich znajdziesz tutaj.

Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają!

Pascha czekoladowa Wielkanoc

1. Pascha wielkanocna czekoladowa ze śliwkami

Jedyne czego brakowało klasycznemu przepisowi to czekolada. Na szczęście udało się to nadrobić!

Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
pół szklanki cukru pudru
7 żółtek
opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
500 g sera twarogowego (takiego jak na sernik)
po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i kardamonu
4 czubate łyżki kakao
200 g wędzonych śliwek bez pestek (można zostawić trochę do dekoracji)
gaza opatrunkowa z apteki lub muślin
kakao do dekoracji
listki mięty, kilka mrożonych owoców lub jadalne kwiaty do dekoracji

Pełen przepis na paschę tutaj.

pascha orzechowa
2. Pascha wielkanocna z masłem orzechowym

A może wersja z masłem orzechowym? Prosta i pyszna.

Składniki na paschę orzechową:

kilo serka naturalnego lub wiaderko twarogu mielonego na sernik (1 kg)
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki masła orzechowego

garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji)
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku

orzeszki ziemne solone do dekoracji
czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji

Pełen przepis na paschę tutaj.

Pascha wielkanocna z kiwi, śliwkami i matchą
3. Pascha wielkanocna z kiwi i matchą

Wiosna to czas nowalijek, kiedy rządzi kolor zielony. Dlatego warto przetestować zieloną pachę z kiwi i matchą.

Składniki
pół kilo serka naturalnego lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
3 czubate łyżki miodu
sok i skórka z cytryny
100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji)
50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji)
2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku (np. młody jęczmień, spirulina)
4 kiwi (2 do środka i 2 na później do dekoracji
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku

Pełen przepis na paschę tutaj.

Pascha kokosowo-migdałowa

4. Pascha wielkanocna  kokosowo-migdałową w stylu raffaello.

Lubicie te kulki kokosowe-migdałowe? Zobaczcie jak dobrze pasują do pachy!

Składniki:

kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji)
3 płaskie łyżki wiórków kokosowych (i 1 łyżka do dekoracji)
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki lub suszonej miechunki

kilka czekoladek rafaello do dekoracji
kilka miechunek wraz z listkami do dekoracji – w Biedrze nazywa się to physalis
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku

Pełen przepis na paschę tutaj.

Pascha wielkanocna
5. Pascha wielkanocna z ziarnami kawy

To jeden z najstarszych przepisów na moim blogu. Pomimo upływu czasu smak dalej daje radę! Jeśli jesteście przywiązani do klasycznej paschy z masłem i żółtkami, to warto zacząć od tego deseru.

Składniki:
1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier puder)
100 g masła
7 żółtek
opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
500 g sera twarogowego
łyżka przyprawy do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, kardamon)
ziarna kawy w czekoladzie – 1 opiekowanie ok. 30 gram
tabliczka startej gorzkiej czekolady i 200 g wędzonych śliwek (zostawić trochę do dekoracji)

Pełen przepis na paschę tutaj.

A na deser jeszcze  kilka przepisów – przecież paschy nigdy za wiele.

Pascha z tahiną

6. Pascha z tahiną i chałwą wełnistą

A najlepszy wielkanocny deser? To proste! Pascha!

Pascha jest prosta, ale potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu. Można ją przygotować wcześniej i zamrozić. Dekoracje możemy dowolnie zmieniać a efekt będzie na pewno powalający

Składniki:

2 czubate łyżki pasty sezamowej tahini
3 czubate łyżki miodu
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka amaretto lub innego likieru
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki

opakowanie sezamków do dekoracji
chałwa wełnista do dekoracji – do kupienia w sklepie arabskim lub internecie. Czasami nazywa się to pashmak. Jakby nie było to kupna wata cukrowa.
opakowanie gazy opatrunkowej do odsączenia

Przepis na paschę z tahiną i chałwą wełnistą
Tahinę, miód i serek dokładnie mieszamy z mascarpone i likierem. Dodajemy śliwki i mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę. Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła.
Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy chałwą wełnistą i sezamkami.

Przepis na paschę z tymiankiem, miodem
7. Pascha z tymiankiem i olejem z dyni

Składniki:
1,5 białej czekolady (ok 150 g)
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
2 łyżki oleju z dynii
skórka z całej cytryny
2 czubate łyżki miodu
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
świeży tymianek – bez gałązek

gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku

płynny miód, olej z dyni i tymianek do dekoracji gotowej paschy

Przepis na paschę z tymiankiem i olejem z dyni
Biała czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawiamy kilka godzin lub przez noc, żeby nadmiar płynu uciekł i żeby pascha trzymała kształt.
Gotową paschę można zamrozić i wyjąć pół godziny przed podaniem.
Przed podaniem przekładamy deser na talerzyk bez gazy, polewamy miodem, kilkoma kroplami oleju z dyni i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Sernik na zimno z pomarańczami

8. Pasha z pomarańczami i granatem

Składniki:
1,5 białej czekolady (ok 150 g)
opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
2 łyżki oleju z dynii
2 czubate łyżki miodu
skórka z całej pomarańczy
kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki pomarańczowej
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki

gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku

pestki granatu i płatki chabra (opcjonalnie) do do dekoracji gotowego sernika
2 czerwone pomarańcze do dekoracji

Przepis na paschę z pomarańczami
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami (serek, olej, miód, skórka i olejek pomarańczowy, śliwki). Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawić przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekł i żeby sernik trzymał kształt.
Przed podaniem przełożyć deser na talerzyk (bez gazy), udekorować pomarańczami pokrojonymi na pół plasterki i pestkami granatu, posypać płatkami chabrów.


Related Posts

Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc

Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc

Wielkanoc to czas malowania pisanek, sadzenia kiełków rzeżuchy, wiosennych spacerów w poszukiwaniu kwitnących fiołków i drzew owocowych, wypraw z koszyczkiem do święcenia, Śmigusa-dyngusa i spotkań z rodziną.

Wielkanoc zero waste

Wielkanoc zero waste

Wielkanoc to tak naprawdę 3-dniowy weekend a kupujemy jakby we wtorek miał być potop. Co zrobić, żeby nie zmarnować dekoracji typu rzeżucha, nadmiaru jajek, białej kiełbasy i resztki z otwartej butelki wina?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *