Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna

Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to jeden z niedocenionych i najpyszniejszych przepisów świątecznych. A przecież każdy fan sernika pokocha też paschę.

Danie pochodzi z kuchni wschodniej. Składniki paschy miały symbolizować nadejście wiosny (nabiał, jajka) i obfitość (bakalie). Tradycyjnie pascha miała kształt piramidy, bo przygotowywano ją w specjalnych formach do paschy. Dziś są odsączamy je po prostu w durszlaku lub na sitku.

Najlepsze jest to, że zawsze robi wrażenie na gościach a dodatki można dowolnie zmieniać, żeby się nie nudzić i testować nowe smaki. Równie pyszna jest wersja paschy bez żółtek, bez nadmiaru cukru i bez śmietany. Można ją zamrozić, więc nic się nie zmarnuje i nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę.

Pamiętam ten przepis z dzieciństwa, ale u mnie jadało się tłustą od masła, przesłodzoną paschę z toną bakalii. Wolę jednak nowocześniejsze wersje. Najlepsze z nich znajdziesz tutaj.

Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają!

Pascha czekoladowa Wielkanoc

1. Pascha wielkanocna czekoladowa ze śliwkami

Jedyne czego brakowało klasycznemu przepisowi to czekolada. Na szczęście udało się to nadrobić!

Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
pół szklanki cukru pudru
7 żółtek
opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
500 g sera twarogowego (takiego jak na sernik)
po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i kardamonu
4 czubate łyżki kakao
200 g wędzonych śliwek bez pestek (można zostawić trochę do dekoracji)
gaza opatrunkowa z apteki lub muślin
kakao do dekoracji
listki mięty, kilka mrożonych owoców lub jadalne kwiaty do dekoracji

Pełen przepis na paschę tutaj.

pascha orzechowa
2. Pascha wielkanocna z masłem orzechowym

A może wersja z masłem orzechowym? Prosta i pyszna.

Składniki na paschę orzechową:

kilo serka naturalnego lub wiaderko twarogu mielonego na sernik (1 kg)
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki masła orzechowego

garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji)
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku

orzeszki ziemne solone do dekoracji
czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji

Pełen przepis na paschę tutaj.

Pascha wielkanocna z kiwi, śliwkami i matchą
3. Pascha wielkanocna z kiwi i matchą

Wiosna to czas nowalijek, kiedy rządzi kolor zielony. Dlatego warto przetestować zieloną pachę z kiwi i matchą.

Składniki
pół kilo serka naturalnego lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
3 czubate łyżki miodu
sok i skórka z cytryny
100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji)
50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji)
2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku (np. młody jęczmień, spirulina)
4 kiwi (2 do środka i 2 na później do dekoracji
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku

Pełen przepis na paschę tutaj.

Pascha kokosowo-migdałowa

4. Pascha wielkanocna  kokosowo-migdałową w stylu raffaello.

Lubicie te kulki kokosowe-migdałowe? Zobaczcie jak dobrze pasują do pachy!

Składniki:

kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji)
3 płaskie łyżki wiórków kokosowych (i 1 łyżka do dekoracji)
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki lub suszonej miechunki

kilka czekoladek rafaello do dekoracji
kilka miechunek wraz z listkami do dekoracji – w Biedrze nazywa się to physalis
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku

Pełen przepis na paschę tutaj.

Pascha wielkanocna
5. Pascha wielkanocna z ziarnami kawy

To jeden z najstarszych przepisów na moim blogu. Pomimo upływu czasu smak dalej daje radę! Jeśli jesteście przywiązani do klasycznej paschy z masłem i żółtkami, to warto zacząć od tego deseru.

Składniki:
1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier puder)
100 g masła
7 żółtek
opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
500 g sera twarogowego
łyżka przyprawy do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, kardamon)
ziarna kawy w czekoladzie – 1 opiekowanie ok. 30 gram
tabliczka startej gorzkiej czekolady i 200 g wędzonych śliwek (zostawić trochę do dekoracji)

Pełen przepis na paschę tutaj.


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim […]




%d bloggers like this: