Top 10 przepisów na letni piknik

Top 10 przepisów na letni piknik

Jeśli nie mogę pojechać na działkę na grilla staram się zrobić sobie weekendowy letni piknik. Uwielbiam!

Pół dnia wylegiwania się na kocu w parku i podjadania zawsze poprawia mi humor.

Niewiele trzeba, żeby zamienić taki piknik w prawdziwą ucztę, przyjęcie urodzinowe czy romantyczną niespodziankę dla bliskiej osoby.

Byłam już na bardzo udanych piknikach, gdzie daniem głównym była butelka wina, musli z jednorazowej saszetki, orzeszki czy zwykłe kanapki. W końcu na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej. Można jednak zrobić coś bardziej ambitnego – zobaczcie moje ulubione letnie przepisy, które łatwo jest zabrać na piknik.

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem. Tradycyjnie jedzą ją Włosi zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, oraz pomidora czy ogórka, którego zrywa się z grządki.

Składniki na panzanellę:
100 g sucharków
pół szklanki zimnej wody
2 łyżki octu jabłkowego
duży ogórek szklarniowy
duża cebula –
4 dojrzałe pomidory malinowe
puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym)
świeżo zmielony pieprz
kilka listków bazylii do dekoracji
pestki dyni do dekoracji
garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji
chlust oliwy do dekoracji

Pełen przepis tutaj.

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Z komosą ryżową będzie zdrowa i tak prosta w przygotowaniu. Nawet z posiłku jedzonego na balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik.

Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza:
półtora szklanki komosy ryżowej
sok wyciśnięty z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka pasty chili np. harrisy
chlust oliwy
garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty
pół małego arbuza
duży ogórek
opakowanie fety
garść kiełków np. fasoli mung
garść groszku cukrowego (opcjonalnie)

Pełen przepis tutaj.

Krewetki w panierce

Kiedy gotowałam ostatnio z Garym Evansem w Tabasco najbardzie posmakował mi ten przepis na krewetki w panierce tabasco. Wystarczy je zapakować na piknik, żeby zamienić go w ucztę!

Składniki na 4 porcje krewetek:
24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają)
olej do smażenia
mąka do oprószenia krewetek
sos tatarski wymieszany z tabasco do podania

Panierka:
100 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki śmietany
100 g sera cheddar startego
4 dymki drobno posiekane
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka soli czosnkowej
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki Tabasco
łyżeczka mielonego kminku
150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
jajko

Pełen przepis tutaj.

Salsa z truskawek i chipsy

Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości soli jest to rodzaj kiszonki, która nie musi być w lodówce i jest spokojnie dobra do spożycia przez cały weekend.

Składniki na salsę do chipsów z truskawek:
pół kilo truskawek
papryka żółta lub zielona
kiwi
pół pęczka rzodkiewki
pół zielonego ogórka
pół czerwonej cebuli
sok z całej limonki
garść posiekanej kolendry
pół papryczki chilli bez pestek
ząbek czosnku
ćwierć łyżeczki soli
kilka ziarenek różowego pieprzu

Pełen przepis tutaj.

Chłodnik z truskawek i awokado

Zabieramy osobno zmiksowaną część płynną i osobno pojemnik z drobno posiekanymi warzywami. Na miejscu łączymy i mamy przepyszny letni obiad pod chmurka. Chłodnik z truskawek jest najlepszy.

Składniki na 4 porcje chłodnika z truskawek i awokado:
kilo truskawek – umytych i odszypułkowanych – zostawić kilka do dekoracji
dojrzałe awokado – obrane
mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę
dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego
sok wyciśnięty z limonki
świeżo mielony pieprz
ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich)
pęczek rzodkiewek startych na tarce
pęczek kolendry do dekoracji – posiekany
pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki
garstka groszku ptysiowego do dekoracji
oliwa do dekoracji

Pełen przepis tutaj.


Zdrowy koktajl wiśniowy

Nie ma nic zdrowszego niż koktajl z siemienia lnianego

Składniki na koktajl:
pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
gruszka lub banan
200 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

Pełen przepis tutaj.

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

Robi się je w sukundę. Znikają też w sekundę. Borówki to przecież smak lata.

Składniki na 8 sztuk spring Rollsow z borówkami i mascarpone:
8 arkuszy papieru ryżowego
opakowanie serka mascarpone 250 g
opakowanie borówek

Pełen przepis tutaj.

Bajgiel z łososiem i koperkiem

Kanapki to przecież idealne danie na piknik. Z bajglem będzie na bogato a równie szybko i prosto.

Składniki:
bajgiel lub świeży obwarzanek krakowski
2 czubate łyżki serka śmietankowego
plasterek wędzonego łososia
2 plasterki czerwonej cebuli
koperek
świeżo zmielony pieprz

Pełen przepis tutaj.


Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Takie kanapki są najlepsze, gdy wybieramy się na piknik i nie chcemy być głodni.

Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki):
bagietka przekrojona na pół
pasztet – 125 g na 2 porcje
ogórek pokrojony w długie paseczki
surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku
kolendra i dymka do posypania
sos

Pełen przepis tutaj.

Ciasto czekoladowe z chili

Spójrzcie na ten piękny czekoladowy kolor ciasta i jego aksamitną konsystencję. Pikantny smak będzie miłą niespodzianką, a ciasto jest warzywne, więc dość zdrowe.

Składniki:
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
szklanka passaty pomidorowej
pół szklanki oleju
3 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki

Pełen przepis tutaj.


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *