Tarta truskawkowo-gruszkowo-limonkowa

Tarta truskawkowo-gruszkowo-limonkowa

Tarta to najprostsze ciasto jeśli przygotujesz spory zapas kruchego ciasta i masz je zawsze pod ręką w lodówce. Wtedy wystarczy zetrzeć na tarce taka ilość wiórków ciasta, żeby przykryły dno foremki do tarty, zapiec i podawać z ulubionym kremem i owocami.

Składniki:

Owoce:

  1. truskawki pokrojone w drobną kostkę
  2. gruszka pokrojona w kostkę z podsmażona z łyżką cukru pudru

 

Kruche ciasto:

300 g miękkiego masła

400 g cukru

2 jajka

skórka z cytryny

pół łyżeczki wanilii (lub ekstraktu waniliowego)

szczypta soli

500 g maki pszennej np. tortowej (przesianej)

 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta, jeśli nie mamy gotowego w zamrażalce. Jeśli mamy przygotowane wcześniej i zamrożone ciasto, to ścieramy je na tarce o grubych oczkach aż przykryje foremkę. W obu wariantach pieczemy w 170° przez około 15 minut.

 

Do miski wkładamy masło, cukier, skórkę z cytryny i wanilię.

Mieszamy. Dodajemy jajka i sól.

Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę.Wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.

Minimalny czas “leżakowania” to 30 minut, ale najlepiej zrobić je poprzedniego wieczoru i zostawić na 10-12 godzin.

 

Kiedy spód się piecze przygotowujemy krem z:

 

250 gr serka mascarpone

otarta skórka z limonki (pół łyżeczki)

biała czekolada połamana na kawałki

kieliszek likieru adwokat

 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem, skórką limonki i adwokatem na jednolitą masę.

Następnie przygotowujemy dowolne owoce do ułożenia na kremie.  Ja użyłam truskawek i karmelizowanych gruszek.

Kiedy spód tarty się upiecze i schłodzi, smarujemy go kremem i układamy na wierzchu owoce.

tarta



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami