Szybki “bigos” z białej kiełbasy

Szybki “bigos” z białej kiełbasy

W ramach testowania przepisów z nowej książki  „Gotowanie jest super” Adama Kozaneckiego na śniadanie był szybki bigos z białą kiełbasą. U mnie ze szpinakiem zamiast jarmużu, który ostatnio trochę mi się przejadł.
Przepis wygląda kontrowersyjnie dla osób, które nie lubią surowej białej kiełbasy. Zaręczam, że wyjęta z osłonki i usmażona jest pyszna. Testowałam to już kiedyś robiąc z niej nadzienie do pierogów.
 
Przepis:
1 surowa biała kiełbasa na osobę
opakowanie liści młodego szpinaku
2 szalotki lub mała cebula
świeżo mielony pieprz, majeranek i ostra papryka (po szczypcie)
masło klarowane do smażenia
 
Jak przygotować szybki bigos z białej kiełbasy?
Na patelni podsmażamy szalotkę, dodajemy wyjętą z osłonki i pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki kiełbasę, przyprawiamy pieprzem, majerankiem i papryką.
Kiedy kiełbasa się zarumieni dodajemy opakowanie szpinaku.
Gdy szpinak się usmaży i straci na objętości danie jest gotowe.
A oryginalny przepis wyglądał tak:
kiełbasa


Related Posts

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim […]

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą […]




%d bloggers like this: