Najlepsze przepisy na szparagi

Najlepsze przepisy na szparagi

Szparagi pojawiają się w sklepach już teraz, ale sezon na nie rozpoczyna się dopiero w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Kochamy je nie tylko dlatego, że są sezonowe. Są lekkostrawne, a ich smak dobrze komponuje się z sosami, mięsem i innymi warzywami. Posiadają także wiele substancji odżywczych i składników mineralnych,

Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby były jędrne i sprężyste, bo nawet jeśli owiniemy je ściereczką w lodówce, to za długo nie poleżć. Szparagi należy najpierw umyć. Białe obieramy obieraczką do warzyw i obcinamy twarde końcówki — około 1/3 długości od dołu. 

Jakie są najlepsze przepisy na szparagi? Zobacz dlaczego je kochamy!

Szparagi z sosem Bolzano

SZPARAGI Z SOSEM BOLZANO

Składniki na 2 porcje:

pęczek szparagów 

sos:

3 jajka na twardo – drobno posiekane

łyżka octu jabłkowego

łyżka musztardy

szczypta soli i pieprzu

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

rzeżucha do dekoracji (lub natka pietruszki)

Przepis na szparagi z sosem Bolzano

Szparagi ugotować w dużym garnku. Składniki sosu wymieszać. Wyłożyć szparagi na talerz, polać sosem i udekorować rzeżuchą

Sos pokrzywowy do szparagów

SOS POKRZYWOWY DO SZPARAGÓW

Składniki:

  • opakowanie jogurtu greckiego
  • garść młodej pokrzywy – sparzonej i oczyszczonej z łodyżek
  • 2 łyżki oliwy + łyżka do dekoracji
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • sok z połówki cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Przepis na sos pokrzywowy do szparagów

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i podawać z ugotowanymi szparagami skropione oliwą.

SZPARAGI Z ZIELONYM SOSEM FRANKFURCKIM

SKŁADNIKI:

  • pęczek ugotowanych szparagów
  • 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw,  kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula 
  • 2 posiekane szalotki lub mała cebula
  • łyżka oleju
  • po pół łyżeczki chrzanu i musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  •  duże opakowanie jogurtu naturalnego 

Pełny przepis:

sałatkę ze szparagów

SAŁATKA ZE SZPARAGÓW Z WARSZTATÓW MICHAŁA GRZYWACZA

Składniki:

  • po pęczku białych i zielonych szparagów – obranych, z odciętymi końcówkami
  • pęczek dymki – posiekanej
  • pęczek natki pietruszki – posiekanej
  • 2 pęczki rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki
  • 10 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki
  • sos winegret ukręcony z musztardy francuskiej, oliwy i octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz

Przepis na sałatkę ze szparagów

Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy je w słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka.

Szparagi z pęczakiem i skwarkami z selera

SZPARAGI Z PĘCZAKIEM I SKWARKAMI Z SELERA Z WARSZTATÓW Z KATARZYNĄ BŁAŻEJEWSKĄ-STUHR

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 cebule dymki
  • pół szklanki kaszy pęczak
  • pół średniego selera
  • ćwierć kilo ugotowanego bobu
  • mały jogurt lub jogurt wegański
  • 2 łyżki ziaren kuminu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis na szparagi z pęczakiem i skwarkami z selera

Seler kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę wędzonej papryki, marynujemy około godziny w lodówce.

Na suchej patelni prażymy kumin.

Szparagi i dymkę (białą część) kroimy w grubsze plasterki, kaszę płuczemy i zalewamy wodą, gotujemy ok. 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy dymkę i szparagi.

Na drugiej patelni smażymy marynowany seler, aż zbrązowieje, powinien być chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

Do szparagów dorzucamy ugotowany, odcedzony pęczak, dusimy chwilę, dodajemy skwarki z selera.

Przed podaniem mieszamy z jogurtem, posypujemy ugotowanym bobem, posiekaną zieloną częścią dymki oraz prażonym kuminem.

dorsz ze szparagami

DORSZ PIECZONY ZE SZPARAGAMI Z WARSZTATÓW Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM

Składniki

Dorsz:

  • 30 dkg polędwicy z dorsza w kawałku
  • pół kostki masła
  • pół główki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • świeży tymianek

Przygotowanie

W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i podgrzewaj, aż od dna będą się odbijały bąbelki masła.

Dodaj pozostałe składniki i chwilę smaż wciąż na małym ogniu. Gotowym masłem zalej dorsza w foremce do zapiekania i wstaw do pieca na 10 min w temperaturze 220

stopni. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki. 

Dorsza podawaj z ugotowanymi szparagami na wierzchu.

Szparagi:

  • 6 białych szparagów
  • pół litra mleko
  • pół kostki masła
  • 2 szalotki
  • pół główki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

Szparagi pokrój na 3 cm kawałki i podgotuj z mlekiem i masłem oraz przyprawami.

szaszłyk szparag

SZASZŁYKI: KIEŁBASKI I SZPARAGI Z GRILLA

Składniki:

  • Cienkie kiełbaski — u mnie wieprzowe
  • Szparagi – 1 sztuka na każdy szaszłyk
  • Patyczki do szaszłyków

Szparagi i kiełbaski kroimy na kawałki. Każdą kiełbaskę, składamy na pół i nabijamy na patyczek. Przekładamy kawałkami szparaga.

Pieczemy na grillu około 15 minut.


Related Posts

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy jest korzystne dla naszego zdrowia i co można z nimi zrobić. Nie zabraknie też zabawnych i pikantnych anegdot. Najlepiej użyć tej książki właśnie jako zielnika i zabrać ją na wycieczkę, na której odnajdziemy naszego bohatera. Mnie udało […]

Kiełki na wiosnę

Kiełki na wiosnę

Nie jest łatwo być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za nasze starania. Do tego na plony nie trzeba długo czekać. Wystarczy dosłownie kilka dni. Kiełki […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.