Szklana brytfanna – must have w każdej kuchni

Szklana brytfanna – must have w każdej kuchni

Brytfanna szklana to obowiązkowa część wyposażenia każdej kuchni. Chociaż jest to naczynie niepozorne i zazwyczaj nie kojarzy się z naszymi priorytetami zakupowymi, należy się w nią zaopatrzyć. Podczas zgłębiania tajników sztuki kulinarnej łatwo się przekonać, że jest to naczynie wielofunkcyjne.

  1. Uniwersalne naczynie do każdej kuchni


Obecnie coraz więcej osób, coraz częściej jada na mieście lub kupuje gotowe dania do odgrzania. Taki model żywienia plus wieczny brak czasu i stres źle działają na zdrowie. Warto, chociaż w weekend zadbać o zbilansowaną dietę i odstresowanie. Dla osób, które chcą łączyć przyjemne z pożytecznym, doskonałym pomysłem jest weekendowe gotowanie, solo lub z przyjaciółmi. Wszystkim adeptom sztuki kulinarnej prędzej, czy później przyda się brytfanna szklana, w której można przygotować przepyszne zapiekanki, mięsa, czy lasagne. W sklepie Kuchnioland.pl można odnaleźć całą paletę szklanych naczyń, które bez problemu zniosą wysokie temperatury w piekarniku.

  1. Różne kształty i wielkości


Brytfanna szklana to naczynie, w którym można przygotować doskonałą wegańską lasagne, słodką zapiekankę z ryżem, czy delikatne mięso. Każdy jej użytkownik, znajdzie coś dla siebie. Niezależnie od jej zastosowania, należy wybrać model, który ułatwi przygotowanie potrawy. Najpierw należy się zastanowić nad rozmiarem naczynia. Jeżeli potrawa ma być skierowana dla jednej lub dwóch osób, można zainwestować w małe, okrągłe naczynie. W przypadku osób, które lubią gotować dla całej rodziny, lub dużej ilości gości, idealnie sprawdzi się duże naczynie o prostokątnym kształcie np. o wymiarach: 40 x 26 cm.

Jeżeli po obiedzie zostanie jeszcze spora część dania, bez problemu można ją przechować w brytfannie. Ważne: przed włożeniem naczynia do lodówki należy poczekać, aż znajdujące się w nim danie ostygnie.

  1. Ważne cechy naczynie żaroodpornego


Idealna brytfanna powinna mieć nie tylko odpowiednią wielkość i kształt, ale również powinna być wykonana ze szkła, które można myć w zmywarce. Zaschnięte resztki jedzenia są nie lada wyzwaniem dla każdego szefa kuchni, więc warto zadbać również o ten szczegół. Brytfanna szklana musi posiadać odpowiednie uchwyty, dzięki którym bez problemu wyciągniemy je z nagrzanego piekarnika. Należy pamiętać, żeby brytfannę zawsze wyciągać z pieca za pomocą ręcznika lub specjalnych rękawic żaroodpornych.


Kto raz spróbuje przepysznych dań przygotowanych w naczyniu żaroodpornym, ten z pewnością nie raz będzie wracać pamięcią do tego smaku. A może nawet sam spróbuje je przygotować?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.