Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Zaczyna się sezon na domówki. Jest zimno i mokro, więc bardziej opłaca się zaprosić znajomych na drinki i przekąski niż gdzieś jechać na miasto. Zwłaszcza, że wiele imprezowych przekąsek robi się dosłownie chwilę.
I nie mam tu na myśli paluszków i fingerfoodów, bo bardziej konkretne przekąski do zjedzenia nożem i widelcem też można wyczarować, gdy goście staną w drzwiach.
Na przykład szaszłyki z cukinii i mozzarelli. Można przygotować ich większą ilość i potem po prostu podgrzać w piekarniku. Jeśli nam coś zostanie po imprezie, to można je łatwo przerobić na szybki zestaw obiadowy. Na patelni podgrzewamy wtedy puszkę fasoli, dodajemy szaszłyk i kiedy będą ciepłe zjadamy cieszać się ciągnącym się serem, chrupiącymi warzywkami i słoną szynką.

Więcej imprezowych przepisów na Sylwestra i karnawał znajdziesz tutaj.

Szaszłyki z cukinii

Składniki na każdą porcję:

3 plasterki cukinii grubości 1 centymetra
3 plasterki mozzarelli grubości 1 centymetra, podobnej wielkości jak reszta składników
3 plasterki awokado
3 plasterki jabłka grubości 1 centymetra i podobnej wielkości jak reszta składników
długi patyczek do szaszłyków (lub kilka wykałaczek)

3 plasterki szynki np. szwarcwaldzkiej lub serrano
pikantny keczup do dekoracji

Przepis na szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Na patyczek nawlekamy kawałek cukinii, sera, awokado i jabłka. Zostawiamy kawałeczek wystającego patyczka, żeby było za co złapać. Powtarzamy aż skończą się składniki lub miejsce na patyczku. Każdy szaszłyk owijamy szynką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kilka minut z każdej strony aż szynka się zarumieni a ser rozpuści. Przekładamy na talerz i dekorujemy keczupem. Szynka jest słona a keczup pikantny więc nie potrzeba już więcej przypraw. Większą ilość można też  zapiec w piekarniku.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Najlepsze przypisy z cukinią

Najlepsze przypisy z cukinią

Cukinia to moje ulubione warzywo, bo jest uniwersalna, dostępna prawie przez cały rok i pyszna. Można jej użyć w bardzo wielu daniach: w pastach, potrawkach, pieczonych daniach warzywnych.

Roladki z cukinii z warzywami

Roladki z cukinii z warzywami

Czasami mamy ochotę na coś z niczego i to coś niezwyczajnego. Najlepiej też, gdyby można by zrobić to ze składników dostępnych w naszej spiżarni. Takimi składnikami, które można mieć kupione na zapas są suszone pomidory, oliwki, ogórki kiszone i cukinia. Do tego gotowa pasta warzywna i możemy w kilka chwil mieć gotowe koktajlowe przekąski. Pastę warzywną oczywiście możemy zrobić sobie […]



1 thought on “Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *