Szaszłyki z ananasa i kurczaka z grilla

Szaszłyki z ananasa i kurczaka z grilla

Czy zaczęliście już sezon grillowy?
Pogoda raczej w kratkę, ale świeckiej tradycji musiało stać się zadość. Na pierwszy ogień poszły pikantne szaszłyki z ananasa, kurczaka i papryki. Ten przepis to klasyka, ale świetnie się sprawdza. Jest pikantny, ale ananas łagodzi ostry smak papryczek, kolorowy i odświeżający, bo owoce są słodkie i soczyste.

Składniki:
pół kilo piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę
4 plasterki ananasa obrane i pokrojone na kawałki
3 papryki pokrojone na ćwiartki
ostra papryczka pokrojona w centymetrowe kawałki
cebula obrana i pokrojona na kawałki
3 szalotki obrane i przekrojone na pół

Marynata:
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego, wędzonej papryki i kurkumy
4 ząbki czosnku
łyżeczka pasty chili
pół szklanki oleju rzepakowego
patyczki do szaszłyków

Jak przygotować szaszłyki z ananasem i kurczakiem?
Kurczaka marynujemy (minimalny czas to 2 godziny). U mnie marynowały się cały dzień, bo majówkowy wyjazd grillowy, który miał być w sobotę  został przesunięty na niedzielę.
Przed podaniem na drewniane patyczki nawlekamy kolejno: kawałek cebuli, kurczaka, ananasa, papryki, szalotki, ostrej papryczki i powtarzamy aż skończy się miejsce na patyczku.

Trzymamy na grillu około pół godziny do przyrumienienia. To dość długo, ale efekt murowany!


Related Posts

Najlepsze przepisy na grilla

Najlepsze przepisy na grilla

Powoli można już zacząć planować co zjemy, gdy sezon grillowy będzie w pełni. Klasyki to oczywiście hamburgery, kiełbaski i kaszanki.

Paella z grilla – zobacz, jak ją przygotować

Paella z grilla – zobacz, jak ją przygotować

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa, którą przyrządza się na specjalnej patelni. W podstawowym przepisie znajdziemy bogactwo owoców morza, warzyw oraz pysznego ryżu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *