Szafran, mięta i kardamon – Samar Khanafer – recenzja

Szafran, mięta i kardamon – Samar Khanafer – recenzja

Kuchnia Samar Khanafer łączy różne tradycje: polską, libańską a także przepisy z podróży. Poprzez gotowanie wyraża tęsknotę za Libanem gdzie nie było jej dane żyć i opowiada, gdzie jest teraz – we współczesnej Polsce, gdzie hummus i szakszuka to podstawowe dania śniadaniowe.

Blogerzy znają ją z warsztatów (ja byłam na jej warsztatach o śledziach dla marki Seko) a szersza publiczność z książek i ze współpracy z sieciówką Sphinx, dla której tworzyła libańskie menu sezonowe.

Jej nowy zbiór przepisów łączy jedno: aromat ziół i przypraw, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale zmienia też oblicze współczesnej kuchni polskiej. “Szafran, mięta i kardamon” to przede wszystkim solidna wiedza o tym, jak stosować zioła i przyprawy, które zmieniają zwykłe dania w wyjątkowe.

Są przecież zioła, które są dobre tylko świeże i w sezonie. Możemy je na szczęście kupić wtedy i zamrozić lub zakonserwować w oliwie. Możliwości jest wiele: możemy mieć cukier lawendowy, sól tymiankową, oliwę smakową. Jeśli kupimy przyprawy w całości w ziarnach czy laskach i zmielimy przed samym podaniem, będą dużo smaczniejsze niż te mielone. Nawet zwykłe paczuszki z mielonymi ziołami i przyprawami dłużej zachowają świeżość, jeśli wyjmiemy je z papierka i przesypiemy do szczelnego szklanego słoiczka.

Samar poleca nam zioła, które teraz kupić można w każdym supermarkecie, a których często nie wiemy jak użyć. Dla mnie odkryciem było, ile dań i napojów mogę zrobić z sumaku, który od dawna zalegał mi w szafce.

Co bym ugotowała z “Szafran, mięta i kardamon”?

Ciekawie wygląda zielona harrisa, kafta rybna, makloubeh, czyli rodzaj pilawu wykładany na talerz do góry nogami, szparagi i mule w harrisie, sabih, colesław z kalafiorem, czy tradycyjna harira A na deser zjadłabym ciasto czekoladowe z kardamonem, śliwkowe tiramisu, brownie z tahini i piernik różany z lemoniadą kolendrową i sumakową.

Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni
Autorka: Samar Khanafer
Wydawnictwo Buchmann
Data premiery: 2018
Liczba stron: 240
Okładka: twarda


Related Posts

“Smaki Izraela”-recenzja

“Smaki Izraela”-recenzja

Celem Nidy Degutiene było napisanie książki kucharskiej, która będzie jak otwarte drzwi do kuchni zwykłego izraelskiego domu. Skąd wzięła się jej fascynacja kuchnią Izraela? Nida jest Litwinką i pochodzi z Druskiennik, popularnego uzdrowiska nad Niemnem. Jej rodzice jak większość mieszańców tego kurortu wynajmowali kwatery letnikom. Jej wspomnieniem z dzieciństwa są przepyszne zapachy […]

Sztuka gotowania – Niki Segnit – recenzja

Sztuka gotowania – Niki Segnit – recenzja

Większość książek kucharskich, która wychodzi w Polsce to kilka przepisów na krzyż i duże zdjęcia. Często podoba nam się z nich tylko kilka dań a kiedy już je zrobimy, książka ląduje na szarym końcu półki. Jeśli pomyślimy, że przeciętna nowa książka kulinarna żyje na rynku mniej więcej 3 miesiące, jest przygotowywana jeszcze szybciej i porównamy ją z takimi sprawdzonymi klasykami […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *