Sycylijskie rurki cannoli

Sycylijskie rurki cannoli

Przepis z warsztatów prowadzonych przez klub kolacyjny Kuchnia Dantego.
CIASTO na RURKI
500 g mąki
50 g smalcu
200 ml octu winnego
szczypta soli i cukru
olej ryżowy do smażenia
NADZIENIE
opakowanie ricotty
4 łyżki cukru pudru
ćwierć tabliczki czekolady startej na wiórki
POSYPKI
wiórki czekolady
posiekane pistacje
skórka pomarańczowa
cukier puder
Zagniatamy ciasto ze podanych wyżej składników. Odstawiamy je, by chwilę odpoczęło.
Wałkujemy cienko i wycinamy koła szklanką.
Kupne canolli są większe, ale do mniejszych łatwiej będzie wkładać nadzienie.
Ciasto nawijamy na bambusową rurkę, końcówki, smarujemy odrobiną wody i dokładnie sklejamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym, wkładajać cannoli razem z babmusową rurką, aż zrobią się złote.
Ricottę przecieramy przez sito.
Można to pominąć, ale wszystkie sycylijskie babcie przecierają, co można zobaczyć na filmie:
http://video.corriere.it/ricetta-cannoli-nonna-clara-favignana/7d622904-dd60-11e5-8232-4d06db738c6b?refresh_ce-cp
Wsypujemy cukier i drobno posiekaną czekoladę.
Nadziewamy łyżką ostudzone rurki.
Końce dekorujemy czekoladą, pistacjami lub skórą pomarańczową.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne!


Related Posts

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla każdego, ale kiedy już nauczymy się go lubić, będziemy go jeść codziennie. A robi się go w minutę   Składniki: 1,5 […]

Filipiński deser z mango

Filipiński deser z mango

Zrobienie deseru z mango jest szybsze niż otwarcie paczki ciastek. Najdłuższą czynnością jest powstrzymanie się, żeby nie wyjeść mango zanim trafi do deseru.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *