Obiad inspirowany smakami Świąt – przedświąteczne przepisy

Obiad inspirowany smakami Świąt – przedświąteczne przepisy

W tym roku przygotowania do Świąt zaczęły się niespodziewanie wcześnie. Kolorowe dekoracje, spacery po rozświetlonych ulicach, kupowanie prezentów, świąteczne przepisy i planowanie kolacji wigilijnej to odskocznia od szarej codzienności.


Dlaczego by nie zrobić sobie obiadu inspirowanego smakami Świąt już dziś? Bez szaleństw – nie sięgamy jeszcze po tradycyjne, pracochłonne, wigilijne przepisy. Wystarczą wigilijne smaki suszonych grzybów, śliwek, maku i miodu, żeby przywołać magię świąt.


Nie zaszkodzi też już dziś wyciągnąć z szafy serwis obiadowy, piękniejszy niż talerze, na którym jemy na co dzień.
W wersji minimalistycznej wystarczy kawałek dobrego ciasta zjedzony pod choinką np. ciasto kawowe z makiem z tego przepisu oraz zestaw ciepły napój i ładna szklanka termiczna do kawy.

Zupa grzybowa z topinamburem

Zupa grzybowa z topinamburem

Składniki:

250 g suszonych grzybów
pęczek włoszczyzny
cebula
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
duża szczypta kminku,rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu
kilka listków laurowych
5 suszonych plasterków jabłek
5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania
5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych
100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję

olej tłoczony na zimno do dekoracji
szczypiorek lub dymka do dekoracji

Przepis na zupę grzybową z topinamburem

pęczak z grzybami

Pęczak z grzybami i śliwkami

Składniki:

100 g kaszy pęczak
10 g grzybów namoczonych na noc
czerwona cebula – drobno pokrojona
ząbek czosnku przetarty przez praskę
duża szczypta pieprzu, soli, majeranku i kminku
garść suszonych śliwek

Przepis na pęczak z grzybami i śliwkami

Do garnka z pół litra wody wlewamy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Pęczak gotujemy do miękkości z grzybami i cebulą. Pod koniec gotowania dodajemy suszone śliwki. Mieszamy i podajemy na ciepło.

Leniwe kluski z makiem i miodem

Leniwe kluski z makiem i miodem

Składniki:

250 g tłustego twarogu
3 czubate łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku
jajko
szczypta soli
masło i miód do podania

Przepis na leniwe kluski z makiem i miodem

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz mak i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, z każdej lepimy podłużny wałek i kroimy jak na kopytka. Kluski wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i odcedzamy pół minuty po wypłynięciu. Podajemy z łyżką masła i łyżką miodu.

Ciasto kawowe z makiem

Ciasto kawowe z makiem

Składniki:

pół szklanki mleka
pół kostki masła
3/4 szklanki cukru
6 łyżeczek kawy
3 łyżki zmielonego maku
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
szklanki mąki

Przepis na ciasto kawowe z makiem

Mleko podgrzewamy w garnku dodając kawę, mak, cukier, sól i masło. Kiedy się zagotuje odstawiamy do wystudzenia, żeby kawa naciągnęła. Dodajemy proszek do pieczenia, jajka i mąkę i miksujemy na gładką masę.
Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej masłem i podsypanej mąką
Pieczemy w piekarniku w 180°C, góra-dół przez około 45 minut do suchego patyczka.

Partnerem zestawienia przepisów jest Zasmakuj w Radości.


Related Posts

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia to jedno z moich ulubionych Świąt i jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku.

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *