Zdrowe śniadania z wykorzystaniem letnich owoców

Zdrowe śniadania z wykorzystaniem letnich owoców

Lato to czas, gdy owoce smakują najlepiej. Korzystaj z nich tak długo, jak to możliwe, przyrządzając dla siebie i najbliższych zdrowe, a przede wszystkim smakowite śniadania z dodatkiem letnich owoców. Oto kilka pomysłów na ten posiłek, którymi możesz się zainspirować! 

Śniadanie na szybko, czyli owocowe smoothie 

Szukasz pomysłu na śniadanie w wersji na wynos, które zabierzesz ze sobą i zjesz na szybko w drodze do pracy lub też siedząc już w biurze? Świetną opcją na taką okoliczność jest smoothie – gęsty, pożywny napój, do którego możesz dodać cokolwiek zechcesz, również świeże owoce sezonowe. Czy najesz się takim posiłkiem? Jeśli dodasz do niego płatki owsiane, mleko, owoce i inne dodatki – na pewno uda Ci się nasycić. 

Do zrobienia smoothie będzie Ci potrzebny blender kielichowy. Największym atutem modelu Electrolux jest obecność rozwiązania PowerTilt®. Za jego sprawą produkty są rozdrabniane delikatnie, w efekcie czego zachowują swój unikalny smak, kolor oraz świeżość po zblendowaniu. 

Zielona herbata – porcja energii z rana 

Czym uzupełnić pyszne śniadanie? Ciepłym napojem, który nie tylko zachwyci Cię bogatym smakiem i aromatem, ale również dostarczy Ci energii na dobre rozpoczęcie dnia. Zdrowszą alternatywą dla popularnej kawy może się okazać zielona herbata. Jak ją przygotować, by szlachetne liście oddały wszystko, co w nich najlepsze? 

Przyda Ci się czajnik do zielonej herbaty. Takie urządzenie jest wyposażone w regulację temperatury, która umożliwi ustawienie jej na pożądanym poziomie, odpowiadającym konkretnemu rodzajowi napoju. W przypadku zielonej herbaty będzie to 70-80°C. 

Kanapka z pastą z fasoli – śniadaniowa klasyka w nowoczesnym wydaniu 

Kanapka to pożywne danie, które daje Ci wiele możliwości przygotowania. Możesz ją zrobić niemalże ze wszystkiego, co znajdziesz pod ręką i dowolnie komponować składniki. My polecamy Ci wersję z pyszną, wegetariańską pastą z czerwonej fasoli, którą zrobisz błyskawicznie. Będzie Ci tylko potrzebny blender ręczny.  

Odsącz czerwoną fasolę i włóż ją do miski. Dodaj do niej 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz wybrane przyprawy. Z tymi składnikami będą się dobrze komponować np. kumin, słodka i ostra papryka, kolendra, sól oraz pieprz. Całość zmiksuj na gładką masę i podawaj ze świeżym pieczywem i warzywami. 

Model Electrolux dysponuje rozwiązaniem TruFlow, które ułatwi Ci wykonanie pracy. Dzięki specjalnie uformowanej stopce mieszającej, blenduje składniki szybko i skutecznie. Przygotowanie pasty zajmie Ci zatem tylko chwilkę, a wszystkie składniki będą idealnie rozdrobnione, bez większych grudek psujących aksamitną konsystencję. 

Owocowy jogurt z domową granolą 

Nie ufasz gotowym jogurtom owocowym ze sklepu, w których znajduje się mnóstwo konserwantów i niepotrzebnych składników? Przygotuj swój własny, łącząc jogurt naturalny ze zmiksowanym musem ze świeżych owoców, który przygotujesz w mgnieniu oka w blenderze. Jeśli całość dopełnisz większymi kawałkami owoców oraz samodzielnie wykonaną granolą, zyskasz zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, które zapewni Ci energię na cały dzień. 

Jak zrobić domową granolę? Wsyp na blaszkę płatki owsiane i wszystkie inne składniki, które lubisz. Mogą to być migdały, orzechy, sezam, żurawina i rodzynki, a także świeże owoce, które wcześniej wysuszyłeś – takie jak jabłka, gruszki czy śliwki. Całość polej odrobiną rozpuszczonego masła i miodu w taki sposób, by rozprowadzić je po wszystkich suchych składnikach. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 2 godziny w temperaturze wynoszącej 100°C, co jakiś czas mieszając. 

Zdrowe śniadania z owoców wcale nie muszą być czasochłonne w przygotowaniu. Powyższe propozycje wykonasz w zaledwie kilka minut. Na pewno znajdziesz więc czas na wdrożenie tego zdrowego elementu do codziennego jadłospisu. 

Materiał partnera


Related Posts

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście  bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki rokitnika z kilkoma łyżkami cukru i zamrozić w foremkach na lody lub opakowaniu po jogurcie. To pyszny, kwaśny […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *