Snails Garden – wycieczka

Snails Garden – wycieczka

Jeśli czytacie ten blog, to wiecie, że uwielbiam nietypowe wycieczki, zwłaszcza jeśli można na nich coś dobrego zjeść i dowiedzieć się czegoś ciekawego o dobrych regionalnych produktach.

W ten sposób trafiłam na fermę ślimaków Snails Garden w Krasinie (koło Pasłęka). Można tam zobaczyć jak wygląda cykl produkcyjny ślimaków śródziemnomorskich, porównać czym się różni duży szary ślimak Helix Aspersa Maxim od Helix aspersa Müller, znanego jako mały szary. Grzegorz Skalmowski opowiada też dlaczego hoduje ślimaka śródziemnomorskiego, a nie winniczka, oraz jak metodą prób i błędów zaczął hodowlę, która teraz jest największym producentem ślimaków w Polsce, poważnym eksporterem, ale zajmuje się też kosmetykami ze śluzem ślimaka i propagowaniem tego zapomnianego smakołyku w najlepszych restauracjach i w domach zwykłych ludzi.

ślimaki7

Najbardziej niesamowite jest biuro firmy, które jest zbudowane w kształcie ślimaka, którego można zresztą ujeżdżać, bo ma lejce. Żeby zobaczyć ten budynek warto jest przyjechać do  Snails Garden. Obok znajduje się szklarnia, gdzie ślimaki są rozmnażane i pole, gdzie w lecie mogą sobie żerować na świeżym powietrzu, zanim po leżakowaniu trafią do przetwórni. Do tej pory znałam tylko wersję w puszce – czyli już ugotowane w rosołku i oczyszczone filety, które zajadam jako nadzienie do kwiatów cukinii i dodatek do pikantnego chorizo. To wersja dla leniwych

ślimaki3

Okazuje się, że przygotowanie ich w domu jest całkiem proste. Kupujemy paczkę ślimaków, które są żywe, ale zahibernowane. Jeśli będziemy je trzymać w niskiej temperaturze (lodówka) lub w suchym miejscu, mogą przespać nawet 8 miesięcy.

Kiedy chcemy je przyrządzić wkładamy je na 5 minut do wrzątku (ważne, żeby ich nie wybudzić wcześniej temperaturą czy wilgocią), wyjmujemy ze skorupki widelcem, jeśli jesteśmy purystami odrywamy palcami pyszną wątróbkę i gotujemy tuszkę w bulionie przez pół godziny.

ślimaki2

Jeśli nie wiemy, co ugotować ze ślimaka, mamy też książkę kucharską, gdzie znajdziemy pomysły na przekąski, dania główne ze ślimakami a nawet desery z wykorzystaniem kawioru ze ślimaka.

ślimaki10

Polecam wyprawę w okolice Pasłęka, bo jest tam sporo fajnych miejsc na turystykę kulinarną. W Pasłęku jest też jedno z najlepszych pól golfowych – Sand Valley – z przemiłym fińskim właścicielem.

Jeśli byliście tam 10. 11, to w restauracji Finka można było spróbować dań ze ślimaka ugotowanych przeze mnie, Joannę z krolestwogarow.pl, Jolę z kulinarneprzygody.com.pl oraz państwa Skalmowskich.

ślimaki9

 


Related Posts

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno […]

Pomysły na wycieczki gastronomiczne z Warszawy

Pomysły na wycieczki gastronomiczne z Warszawy

Bardzo lubię jednodniowe wycieczki. Mieszkam w Warszawie i często wsiadam w pociąg, żeby spędzić miło sobotę czy niedzielę, Warunek jest jeden – musi być tam dobre miejsce na obiad, bo wtedy wyprawa ma najlepszą strukturę – najpierw spacer i zwiedzanie miejscowości (jeśli jest tam coś ciekawego), a potem dobry obiad bez pośpiechu i powrót do domu.   Gdzie […]



2 thoughts on “Snails Garden – wycieczka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *