Śliwki w occie

Śliwki w occie

Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe. Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika.

śliwki w occie

Składniki:

kilo śliwek np. węgierek
zalewa na kilo śliwek:
szklanka wody
szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
płaska łyżeczka cynamonu mielonego
płaska łyżeczka całych goździków
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
2-3 średnie słoiki – umyte i wyparzone

Jak przygotować śliwki w zalewie octowej?

Przygotowujemy zalewę podgrzewając wodę, ocet, cukier i przyprawy. Odstawiamy do ostudzenia. Śliwki myjemy i suszymy, usuwamy ogonki, ale nie trzeba ich pestkować, bo całe lepiej się przechowują. Układamy w słoiczkach i zalewamy zalewą. Wekujemy słoiki gotując je 15 minut odwrócone i zanurzone w garnku we wrzątku lub w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.

Śliwki w occie

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Tu skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie […]

“W słoiku” – recenzja

“W słoiku” – recenzja

Przetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami