Ślimaki z chorizo

Ślimaki z chorizo

Jakiś czas temu dostałam książkę “Ślimaka kulinarna podróż”, a że niedługo mam nadzieję odwiedzić farmę ślimaków, więc nie mogłam odmówić sobie przepisu inspirowanego książką. Najsmakowiciej wyglądały w niej hiszpańskie ślimaki Piotra Bassary, który na co dzień gotuje w Dębicy. Oryginalny przepis był dla mnie nieco za pikantny, więc proponuję delikatniejszą wersję.

Ślimaków nie trzeba samodzielnie upolować, można je bez problemu kupić w puszce przez internet. Ślimaki w puszcze nie są drogie i mają jeszcze ten plus, że po odsączeniu zostaje nam pyszny rosołek, w którym  gotowały się ślimaki. Ponieważ puszkę ślimaków i kiełbaskę można długo przechowywać, to dobry pomysł na przekąskę do wina dla niespodziewanych gości.

 

Składniki:

 

puszka ślimaków śródziemnomorskich (odsączonych z zalewy)

50 g kiełbasy chorizo (pół kiełbaski)

szalotka lub cebula

8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki

oliwa lub masło klarowane do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Szalotkę siekamy i podsmażamy, dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę. Po 5 minutach, kiedy się podsmaży dodajmy jeszcze ślimaki i pomidorki. Po chwili podajemy ciepłe.

slimaki


Related Posts

Kwiaty cukinii ze ślimakami

Kwiaty cukinii ze ślimakami

Jeśli smakowały Wam kwiaty cukinii z fetą, ale chcecie spróbować bardziej eleganckiej wersji, to mam dla Was przepis. Kwiaty cukinii rosną u mnie na działce, więc mam do nich łatwy dostęp. Ślimaki też mam na działce, ale są ze trzy i nigdy ich nie ma, […]

Snails Garden – wycieczka

Snails Garden – wycieczka

Jeśli czytacie ten blog, to wiecie, że uwielbiam nietypowe wycieczki, zwłaszcza jeśli można na nich coś dobrego zjeść i dowiedzieć się czegoś ciekawego o dobrych regionalnych produktach. W ten sposób trafiłam na fermę ślimaków Snails Garden w Krasinie (koło Pasłęka). Można tam zobaczyć jak wygląda […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami