Jesień – jak jeść bardziej sezonowo jesienią

Jesień – jak jeść bardziej sezonowo jesienią

Jakie są typowe sezonowe warzywa i owoce w czasie jesieni? Jesień to chyba najłatwiejsza pora roku dla osób, które starają się jeść głównie sezonowe warzywa i owoce. Kiedy już zmokniemy, zmarzniemy i zdziwimy się, że tak szybko zrobiło się ciemno, wystarczy wejść do dowolnego sklepu spożywczego, żeby poprawić sobie humor. Uwielbiam cieszyć się widokiem dojrzałej dyni, kukurydzy, orzechów i pięknych, welwetowych śliwek węgierek. Cała słodycz lata jest dostępna właśnie jesienią i można ją łatwo przerobić na rozgrzewające i sycące dania typu comfort food.

jesień

A jak stroję z moim wyzwaniem jeszenia sezonowych smaków?

 

Na mojej liście sezonowych smaków do zjedzenia mam jeszcze agrest, dziką różę, brzoskwinie, kurki i  w ogóle grzyby, jabłka, jarzębinę, jeżyny, kukurydzę, mirabelki, pigwę, rokitnik, scorzonerę (węzymord) i żurawinę.

 

Natomiast zjadłam już coś zawierającego Brokuły, Cukinię, Dynia, Gruszki, Grzyby, Kasztany, Kiwi, Orzechy, Pak Choi, Rokitnik i Śliwki.

Po kliknięciu w składnik, zobaczysz moje ostatnie sezonowe przepisy.

Dlaczego łyżka kojarzy się z jesienią?

 

jesień zima wiosna lato
Agrest Ananas Botwinka i boćwinka Boćwina
Brokuły Cebula Bób Borówka
Brzoskwinie Cykoria Cebula dymka Czarny bez
Cukinia Czarna rzepa Cykoria podróżnik Czereśnia
Dynia Czosnek Czosnek niedzwiedzi Czosnek młody
Gruszki Fasola Groszek cukrowy Fasola szparagowa
Grzyby Jarmuż Kalafior Figi
Jabłka Jemioła Kalarepa Groszek cukrowy
Jarzębina Kapusta Kiełki Jagody
Jeżyny Mandarynki Pe dy chmielu Karczochy
Kasztany Mango Podagrycznik Lipa
Kiwi Orzechy Pokrzywa Maliny
Kukurydza Pasternak Por Melony
Mirabelki Pietruszka Portulaka Morele
Orzechy Pomarańcze Rabarbar Morwa
Pigwa Por Rzodkiewka Ogórek
Rokotnik Roszponka Seler Papryka
Róza (dzika) Seler Szczaw Pomidory
Scorzonera Szalotki Szczypiorek Poziomki
Śliwka Topinambur Szparagi Truskawki
Żurawina Ziemniak Szpinak Wiśnia

Related Posts

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

To ciasto powstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek. Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z cynamonem. Taka szarlotka z gruszek na pewno skradnie wasze serce, bo pod warstwą kruszonki i cynamonowych gruszek jest niespodzianka: konfitura […]

5 sposobów na umilenie sobie jesieni

5 sposobów na umilenie sobie jesieni

Nie każdy jest jesieniarą i nie każdy lubi jesień. A wystarczy zjeść coś ciepłego i sycącego, zapalić świeczkę, pójść na saunę czy na grzyby.



6 thoughts on “Jesień – jak jeść bardziej sezonowo jesienią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.