Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że teraz kosztuje 20 zł za kilo a w sezonie 3 zł, więc można łatwo poznać. kiedy jest sezon. Podobnie prosta sprawa jest z pomidorami. Możemy je zimą kupić w każdym sklepie, ale nie zawsze damy radę je zjeść. W listopadzie jest gęsina na św. Marcina. W czerwcu można żywić się wyłącznie truskawkami, które są sprzedawane na każdym rogu.

Trochę pomaga, jeśli mamy działkę i zaczniemy sadzić własną żywność, ale to rozwiązanie nie dla każdego. Dobrym pomysłem jest robienie zakupów na bazarach. Piękne, świeże i sezonowe warzywa od razu przyciągną nasz wzrok. Dalej jednak nie jest to intuicyjne dla mieszczucha. Stąd np. popularność Sezonownika, czyli kalendarza, który przypomina w każdym miesiącu, co powinniśmy teraz jeść.

Ja zrobiłam sobie tabelkę z porami roku, gdzie wypisałam składniki, z których chciałabym wtedy gotować. Wiele takich kalendarzy jest miesięczne, ale to nakłada na nas presje, że np. w styczniu musimy ugotować 10 dań z 10 różnymi warzywami. Poza tym produkty sezonowe nie zmieniają się tak często. Jeśli w styczniu jemy kapustę i ziemniaki to w lutym raczej możemy się spodziewać, że będzie podobnie, a nie że nagle zjemy gwanabana kumkwat.

Moja całoroczna tabelka wygląda tak:

wiosna lato jesień zima
Botwinka Bakłażan Agrest Ananas
Bób Boćwina Brokuły Brukselka
Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki
Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula
Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria
Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek
Kiełki Figi Gruszki Fasola
Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż
Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta
Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki
Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango
Rzepa Maliny Kiwi Orzechy
Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak
Sałata Morele Kukurydza Pietruszka
Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze
Smardze Ogórek Morele Por
Szczaw Papryka Orzechy Roszponka
Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler
Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki
Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur
Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak

Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze mnóstwo czasu do wiosny.

Udało mi się za to zjeść dania zawierające Buraki, Cykorię, Fasolę, Kapustę, Mango, Orzechy, TopinamburZiemniaki.

Masz ochotę na sezonowy przepis?

Zobacz co ukrywa się w linku pod każdym warzywem i owocem
Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę

Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę

Wypróbujcie 6 zupełnie nowych rozgrzewających napojów na zimę! Zima to przecież czas, kiedy trzeba się jakoś rozgrzać. Czas domówek, siedzenia pod kocem z książką, saunowania i spędzania czasu przy kominku. Oczywiście zima też da się lubić. Zwłaszcza jeśli jesteśmy fanami hygge. I jeśli zaopatrzymy się w odpowiednio rozgrzewające napoje. Ale ile można pić […]

Lemoniada cynamonowa z kurkumą na ciepło

Lemoniada cynamonowa z kurkumą na ciepło

Lemoniada cynamonowa? To zdrowsza wersja zimowego napoju o smaku tarty cytrynowej, czyli hot buttered lemonade z kurkumą. Przecież każda rzecz, do której dodaje się masło staje się od razu 10 razy pyszniejsza. Idealny napój dla fanów wody z cytryną, którzy muszą wyjść na mróz i nie mają zbyt dużo czasu. Robi się go dosłownie chwilkę. Może nie smakuje […]



7 thoughts on “Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *