Owoce i warzywa sezonowe – wiosna

Owoce i warzywa sezonowe – wiosna

W jaki sposób jeść bardziej sezonowo i włączyć sezonowe smaki do diety?  Jeśli czytasz tego bloga to wiesz, że staram się jeść sezonowo. Żeby sobie pomóc zrobiłam tabelkę sezonowych warzyw i owoców, które chce zjeść w ciągu danych 3 miesięcy. Dzięki temu nie jem w kółko tego samego.

 

Moja całoroczna tabelka wygląda tak:

wiosna lato jesień zima
Botwinka Bakłażan Agrest Ananas
Bób Boćwina Brokuły Brukselka
Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki
Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula
Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria
Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek
Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola
Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż
Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta
Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki
Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango
Rzepa Maliny Kiwi Orzechy
Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak
Sałata Morele Kukurydza Pietruszka
Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze
Smardze Ogórek Morele Por
Szczaw Papryka Orzechy Roszponka
Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler
Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki
Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur
Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak

 

 

Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik. Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy, mango czy ziemniaki.

To bardzo proste, bo te składniki jest łatwo kupić, dobrze się przechowują, więc możemy zrobić zakupy z dużym wyprzedzeniem, są tanie i dostępne w każdym sklepie na rogu. Można je też kupić przez Internet, co jest dla mnie dużą wygodą.

fiołki

Teraz będzie oczko wyżej, czyli sezonowa wiosna.

 

Jak jeść sezonowo na wiosnę?

Wiosna aż kipi od sezonowych smaków. Ślinka nam cieknie na myśl o nowalijkach – rzodkiewkach, botwince, boćwince, kalarepce. Niektóre składniki jemy tylko raz do roku np. szparagi, smardze czy szczaw. Kiedy zaczynają się truskawki można nie jeść niczego innego. Czasami robię sobie tydzień truskawkowy, kiedy na śniadania i kolacje robię sobie przepyszny koktajl truskawkowy.

Minusem sezonowej kuchni wiosennej jest to, że wiele składników trzeba zjeść od razu po kupieniu, bo szybko więdną. To nie orzechy, które mogą leżeć pół roku w szafce. Trzeba je też kupić na bazarze, bo w supermarketach czy przez Internet albo są nieosiągalne, albo kiepskiej jakości. To mocno komplikuje robienie zakupów, bo przysłowiowe babcie z pietruszką czy innym szczawiem są zamknięte, kiedy kończę pracę i nie pracują w niedzielę. Ale przecież nie będę w kółko jadła zimowych ziemniaków czy kapusty.

 

W każdym razie z wiosennych smaków udało mi się na razie zjeść Cebulę dymkę, Fiołki, Kalafiora, Kalarepę, Kiełki, Pokrzywę, Rzodkiewkę, Sałatę, Selera naciowego, Smardze, Szczaw, Szczypiorek, Szpinak i Truskawki.

 

Do zjedzenia zostały mi jeszcze Botwinka, Bób, Groszek cukrowy, Por, Portulaka, Rzepa, Rabarbar i Szparagi. A jak Wam idzie przygoda z sezonowością na wiosnę?

 

Masz ochotę na sezonowy przepis? Zobacz co ukrywa się w linku pod każdym warzywem i owocem.

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy jest korzystne dla naszego zdrowia i co można z nimi zrobić. Nie zabraknie też zabawnych i pikantnych […]

Kiełki na wiosnę

Kiełki na wiosnę

Nie jest łatwo być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za […]



  • Zestawienie fajne, mam już dużo zjedzone z wiosennej listy 🙂

  • Justyna

    Nawet nie wiedziałam, ze tyle jest możliwośći


Bitnami