Sernik dyniowo – migdałowy

Sernik dyniowo – migdałowy

Serniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu i innych zapychaczy.

Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje sernikowi piękny pomarańczowy kolor.

 

 

 

Składniki na okrągłą formę jak do tarty o średnicy 26 cm:
120 g masła + trochę do posmarowania formy
250 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy,  z których wycisnęliśmy sok
po łyżeczce kardamonu i cynamonu
szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być puree)
4 jajka – osobno żółtka i białka
250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia)
500 g twarogu na sernik (zmielonego)
płatki migdałów do dekoracji

sernik2

 

Przygotowanie:
W mikserze ucieramy na gładko masło z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, dynię oraz żółtka. Kiedy się wymieszają dodajemy paczkę zmielonych migdałów i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem.
Masę przekładamy do grubo wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdałami foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 50 minut w 160 stopniach na średniej półce piekarnika.
Opcja:
Jeśli mamy w domu palnik do creme brulee, po upieczeniu możemy posypać ciasto cukrem i zapiec palnikiem do uzyskania chrupiącej skórki.

sernik

 


Related Posts

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla […]

Kuskus z papają

Kuskus z papają

Jaki jest najlepszy szybki deser? Jeśli nagle ktoś wpadnie z wizytą, wystarczy, że mamy w szafce kuskus i puszkę owoców egzotycznych. Zobaczcie sami! Składniki: papaja z puszki  pokrojona w kawałki(gdyby było ciężko kupić można zastąpić mango albo puszką owoców egzotycznych) 150 g kuskusu 2 łyżki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami