Sałatka z cukinii i fety

Sałatka z cukinii i fety

Jeśli nie próbowaliście cukinii na surowo, to przegraliście życie. Taka sałatka pokazuje, że wcale nie musimy dusić czegoś godzinami, żeby było dobre, i że można odkryć na nowo składnik, który znamy już na wylot. I że wszystko jest dobre, jeśli zostanie pokrojone dostatecznie cienko 😉
Składniki:
2 małe cukinie pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie paski i posolone
pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki
garstka podprażonych na patelni płatków migdałów
kilka listków mięty do dekoracji
sos:
łyżka octu jabłkowego
łyżka miodu
szczypta pieprzu, chili oregano
Przygotowanie:
Ucieramy sos z octu, miodu i przypraw. Skrapiamy nim wyłożone na talerzu cukinie, żeby zmiękły. Posypujemy fetą i migdałami, dekorujemy miętą, Odstawiamy na godzinę i podajemy.
Opcja:
Jeśli potrzebujesz coś bardziej sycącego, to wystarczy dodać do sałatki odsączoną puszkę groszku.

 

cukinia-z-feta


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją […]

Najlepsza sałata ze śmietaną

Najlepsza sałata ze śmietaną

Sałatka ze śmietaną to klasyka polskiej kuchni. To tak oczywiste danie, że każdy zna na nie przepis. Jedyne wątpliwości dotyczą tego, czy lepsza jest mizeria, czy sałata. W lepszych knajpach, żeby nie było zbyt oczywiście, podają pomidory w śmietanie. Oczywiście nazywa się to co najmniej […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami