Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym z warsztatów z gwiazdą

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym z warsztatów z gwiazdą

Jeśli zastanawiacie się co dobrego było na warsztatach Ewy Szabatin i Rafała Maseraka w Fat Buddha, to już piszę! Zdecydowanie najlepsza była sałatka z arbuzem z ogórkiem, owocami tropikalnymi i chili.

sałatka z arbuzem
Fot: Ola Olczyk www.czteryfajery.pl

Składniki:

średni arbuz – wydrążony i pokrojony w grubą kostkę
zielony ogórek – obrany i pokrojony w kostkę
opakowanie owoców tropikalnych mrożonych Hortex
pół papryczki chili – np. zielona serrano – drobniutko posiekana
sól morska do smaku

ćwierć szklanki posiekanych orzechów ziemnych podprażonych na patelni
200 g sera pleśniowy Lazur – pokruszone kawałki
pęczek listków bazylii
pęczek świeżej kolendry

Sos:
łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku przetarty przez praskę
pół łyżeczki startego na tarce imbiru
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki octu ryżowego octu

sałatka z arbuzem

Przepis na sałatkę z arbuzem i serem pleśniowym

Owoce i chili mieszamy w dużej misce i solimy. Składniki na sos miksujemy. Polewamy sałatkę sosem i dekorujemy pokruszonym serem pleśniowym, orzechami i zieleniną.


Related Posts

Szprycer arbuzowy

Szprycer arbuzowy

Szprycer arbuzowy to kolejna latorośl z rodziny winno – winno – owocowych chłodzących i poprawiających nastrój napoi. Jeśli smakował Wam szprycer malinowy  albo koktajl arbuzowy  to będziecie wniebowzięci co najmniej do końca lata. Składniki szprycera arbuzowego kilo arbuza pół butelki białego wina 200 ml schłodzonej wody gazowanej sok z połowy cytryny […]

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej

Już tęsknie za latem. Dalej chodzę w letnich butach i jem letnie potrawy, bo nie zgadzam się że tak szybko się skończyło. Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Żeby była nieco pożywniejsza będzie dziś z lekko pikantną komosą ryżową. Jej zapach i arbuzowa świeżość sprawi, że poczujecie się jak w sierpniową kanikułę. Jeśli lekko posolimy arbuza będzie […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *