Sałatka winegret

Sałatka winegret

Kuchnia wschodnia to najlepsze sałatki.

Nie ma to jak śledzik pod pierzyną, klasyczna warzywna z majonezem zwana za rubieżą  sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki.

Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad.

 

Składniki sałatki winegret:

seler korzeniowy ugotowany ze skórką

3 ziemniaki ugotowane w mundurkach

2 marchewki ugotowane ze skórką

opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki

4 kiszone ogórki  pokrojone w kostkę

po puszce groszku i białej fasoli  (odsączonych z zalewy)

sos winegret:

2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu+ząbek czosnku przetarty przez praskę.

 

Przygotowanie:

Warzywa wystudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać ogórka, groszek i fasolę. Przed samym podaniem polać sosem i dokładnie wymieszać.

winegret

Smacznego!
[nokaut-offers-box url=’/delikatesy/–najpopularniejsze.html’ template=”carrusel”]


Related Posts

Chłodnik z kwasu chlebowego

Chłodnik z kwasu chlebowego

Na lato najlepszy jest chłodnik. Zwłąszcza chłodnik z kwasu chlebowego. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli nie chcecie jeść tyle nabiału, zawsze można spróbować rosyjskiego patentu z chłodnikiem na bazie kwasu chlebowego. Możemy […]

Pikantna marchewka po koreańsku

Pikantna marchewka po koreańsku

Tania, łatwa w przygotowaniu i egzotyczna w smaku surówka z marchewki to ciekawy dodatek do mięs i nostalgiczne wspomnienie z wakacji na wschodzie. Gotową surówkę i przyprawę Морковка по-корейски do niej można kupić w każdym sklepie spożywczym w krajach byłego Związku Radzieckiego.Jak “koreańska” surówka trafiła na wschodnie stoły? Koreańczycy mieszkający w ZSRR tradycyjnie zajmowali się sprzedażą surówek i kiszonek na bazarach. Z dostępnych […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *