Sałatka winegret

Sałatka winegret

Kuchnia wschodnia to najlepsze sałatki.

Nie ma to jak śledzik pod pierzyną, klasyczna warzywna z majonezem zwana za rubieżą  sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki.

Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad.

 

Składniki sałatki winegret:

seler korzeniowy ugotowany ze skórką

3 ziemniaki ugotowane w mundurkach

2 marchewki ugotowane ze skórką

opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki

4 kiszone ogórki  pokrojone w kostkę

po puszce groszku i białej fasoli  (odsączonych z zalewy)

sos winegret:

2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu+ząbek czosnku przetarty przez praskę.

 

Przygotowanie:

Warzywa wystudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać ogórka, groszek i fasolę. Przed samym podaniem polać sosem i dokładnie wymieszać.

winegret

Smacznego!


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją […]

Najlepsza sałata ze śmietaną

Najlepsza sałata ze śmietaną

Sałatka ze śmietaną to klasyka polskiej kuchni. To tak oczywiste danie, że każdy zna na nie przepis. Jedyne wątpliwości dotyczą tego, czy lepsza jest mizeria, czy sałata. W lepszych knajpach, żeby nie było zbyt oczywiście, podają pomidory w śmietanie. Oczywiście nazywa się to co najmniej […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami