Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Bardzo lubię białą dużą rzodkiew. Jest dostępna tylko przez część roku, ale za to jest bardziej wydajna niż rzodkiewki. Zwykle kiszę ją jako kimczi lub libańskie pikle (zobacz przepis), ale błyskawiczna sałatka też jest super.

 

Składniki:

pół białej rzepy startej na tarce

puszka czerwonej fasoli odsączonej

pół ogórka szklarniowego pokrojonego w półplasterki i posolonego

pół papryki czerwonej – oczyszczonej i pokrojonej na kawałki

garść dowolnych kiełków np. lucerny, brokuła

 

Jak przygotować sałatkę warstwową z rzodkwią i fasolą?

Składniki układamy warstwami w szklanej misce. Zaczynamy od rzodkwi. Potem idzie fasola przelana wodą, żeby nie barwiła innych warstw. Na to idzie ogórek i papryka. Całość dekorujemy kiełkami i podajemy od razu.

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Ryż z wołowiną po koreańsku

Ryż z wołowiną po koreańsku

Inspiracją dla dzisiejszego obiadu jest bibimbap  – jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw. Podstawą tego dania jest ryż. Powinna znaleźć się w nim także pikantna kiszonka i smażona wołowina, ale pozostałe składniki można dowolnie wymieniać. Ja lubię tofu i marchewkę po koreańsku, dlatego dodałam je […]

Kimczi

Kimczi

Niedawno założyłam sobie konto na Netflixie i nadrabiam zaległości w filmach kulinarnych. Zwykle są strasznie nudne, ale trafiłam na perełkę czyli “Cooked” na podstawie książki Michaela Pollana. To kulinarna opowieść o czterech żywiołach, bez których nie moglibyśmy gotować. Ziemia to wg. Pollana mikroorganizmy, które odpowiadają […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami