Sałatka warstwowa z ciecierzycy i fasoli Jaś

Sałatka warstwowa z ciecierzycy i fasoli Jaś

Ostatnio zakochałam się w fasoli Jaś tycznej, czyli uprawianej tradycyjną metodą na tyczkach. Dodaję ją do wszystkiego, zwłaszcza do sałatek warstwowych, nawet jeśli w przepisie są już jakieś inne strączki. To tradycyjne zimowe jedzenie, więc pasuje do wielu potraw i ładnie wygląda w sałatce warstwowej. Ta sałatka jest bardzo prosta do zapamiętania, bo zawiera 2 rodzaje strączków (fasolę i ciecierzycę), 2 rodzaje ogórka (kiszony i szklarniowy), oraz czerwone dodatki kolorystyczne (paprykę i rzodkiewkę). Jest sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki.

 

Składniki:

200 g ugotowanej fasoli Jaś

200 g ugotowanej ciecierzycy

sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu

czerwona papryka umyta i oczyszczona

4 kiszone ogórki pokrojone na kawałki

zielony ogórek szklarniowy obrany i pokrojony w plasterki

kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki

odrobina szczypiorku do dekoracji

 

Jak przygotować sałatkę warstwowa z ciecierzycy i fasoli?

 

Ciecierzycę i fasolę najlepiej jest namoczyć poprzedniego dnia i gotować przez godzinę rano.

W szklanym pojemniku, dużej misce lub w indywidualnych miseczkach układamy warstwowo fasolę a na to warstwę ciecierzycy. Polewamy nasze strączki sosem winegret. Na to idzie warstwa papryki pokrojonej na kawałki i ogórków kiszonych. Na koniec dekorujemy sałatkę plasterkami ogórka, rzodkiewki i posypujemy odrobiną szczypiorku.

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Najlepsze przepisy na przedwiośnie

Najlepsze przepisy na przedwiośnie

Zapraszam na obiad z sycącą sałatką i potrawką lub makaronem do wyboru. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami zrobił ostatnio karierę w Internecie, więc spodoba się wszystkim fanom Tik Toka.

Przepisy z warsztatów Jana Kuronia

Przepisy z warsztatów Jana Kuronia

Na obiad będą flaki z boczniaka, kurczak z pomidorami suszonymi a na deser owsiane babeczki. Przepisy z warsztatów Jana Kuronia w Comfort Food Studio.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *