Sałatka warstwowa z ciecierzycy i fasoli Jaś

Sałatka warstwowa z ciecierzycy i fasoli Jaś

Ostatnio zakochałam się w fasoli Jaś tycznej, czyli uprawianej tradycyjną metodą na tyczkach. Dodaję ją do wszystkiego, zwłaszcza do sałatek warstwowych, nawet jeśli w przepisie są już jakieś inne strączki. To tradycyjne zimowe jedzenie, więc pasuje do wielu potraw i ładnie wygląda w sałatce warstwowej. Ta sałatka jest bardzo prosta do zapamiętania, bo zawiera 2 rodzaje strączków (fasolę i ciecierzycę), 2 rodzaje ogórka (kiszony i szklarniowy), oraz czerwone dodatki kolorystyczne (paprykę i rzodkiewkę). Jest sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki.

 

Składniki:

200 g ugotowanej fasoli Jaś

200 g ugotowanej ciecierzycy

sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu

czerwona papryka umyta i oczyszczona

4 kiszone ogórki pokrojone na kawałki

zielony ogórek szklarniowy obrany i pokrojony w plasterki

kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki

odrobina szczypiorku do dekoracji

 

Jak przygotować sałatkę warstwowa z ciecierzycy i fasoli?

 

Ciecierzycę i fasolę najlepiej jest namoczyć poprzedniego dnia i gotować przez godzinę rano.

W szklanym pojemniku, dużej misce lub w indywidualnych miseczkach układamy warstwowo fasolę a na to warstwę ciecierzycy. Polewamy nasze strączki sosem winegret. Na to idzie warstwa papryki pokrojonej na kawałki i ogórków kiszonych. Na koniec dekorujemy sałatkę plasterkami ogórka, rzodkiewki i posypujemy odrobiną szczypiorku.

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka winegret

Sałatka winegret

Kuchnia wschodnia to najlepsze sałatki. Nie ma to jak śledzik pod pierzyną, klasyczna warzywna z majonezem zwana za rubieżą  sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też […]

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Bardzo lubię białą dużą rzodkiew. Jest dostępna tylko przez część roku, ale za to jest bardziej wydajna niż rzodkiewki. Zwykle kiszę ją jako kimczi lub libańskie pikle (zobacz przepis), ale błyskawiczna sałatka też jest super.   Składniki: pół białej rzepy startej na tarce puszka czerwonej […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami