Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Kiedy nie robię rosyjskich sałatek typu mimoza, w których się specjalizuję, zwykle pada na sałatkę typu Waldorf. Nie interesuje mnie szczególnie oryginalny przepis, bo on też zmieniał się kilka razy (np. pierwotnie nie było w nim orzechów, bez których nie wyobrażam sobie tej sałatki, za to był majonez, którego nie chce mi się kręcić). Uwielbiam tę sałatkę ze względu na smak selera. Ponieważ mam jabłka i orzechy z działki, to nie potrzebuje zbyt wiele dodatkowych składników, żeby ją zrobić.
Jak wygląda moja wersja?
Składniki:
połówka dużego selera korzeniowego
2 jabłka
sok z cytryny
seler naciowy – 5 łodyg
świeżo zmielony czarny pieprz
garstka rodzynek (lub 10 winogron)
100 g sera pleśniowego (niebieski)
10 orzechów włoskie podprażonych przez chwilę na patelni
pół mandarynki na każdą porcję do dekoracji

waldorff

Przygotowanie:
Seler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw na długie cienkie paski.
Kiedy mamy już przygotowaną całą taśmę produkcyjną, na spód każdej porcji kładziemy paski selera naciowego. Na to seler korzeniowy i jabłko, Posypujemy pieprzem, serem, rodzynkami i orzechami. Na koniec dekorujemy kilkoma cząstkami mandarynki.

waldorff2


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją […]

Najlepsza sałata ze śmietaną

Najlepsza sałata ze śmietaną

Sałatka ze śmietaną to klasyka polskiej kuchni. To tak oczywiste danie, że każdy zna na nie przepis. Jedyne wątpliwości dotyczą tego, czy lepsza jest mizeria, czy sałata. W lepszych knajpach, żeby nie było zbyt oczywiście, podają pomidory w śmietanie. Oczywiście nazywa się to co najmniej […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami