Sałatka tatarska

Sałatka tatarska

Sos tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna? Oto sałatka tatarska!

 

Składniki:

marchewka starta na tarce

pół kalafiora startego na tarce o grubych oczkach (albo jeden mały)

pół czerwonej cebuli drobno pokrojonej

2 jajka na twardo, obrane i posiekane

10 marynowanych grzybków drobno pokrojonych

10 małych korniszonów drobno pokrojonych

2 czubate łyżki kaparów ze słoika

fenkuł drobno pokrojony – opcjonalnie

4 łyżki majonezu wymieszanego z 4 łyżkami jogurtu greckiego

łyżka octu jabłkowego

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

pół pęczku koperku drobno posiekanego (może być też natka)

coś zielonego do dekoracji np. korniszony, natka

 

 

Jak przygotować sałatkę tatarską?

Warzywa i jajka wymieszać w dużej misce. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Połączyć warzywa z sosem. Podawać schłodzoną w lodówce.

Sałatka tatarska


Related Posts

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim […]

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Święta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść […]




%d bloggers like this: