Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, olej konopny, oraz mleko konopne. W moim przepisie znajdziecie nasiona konopi – mogą być całe, prażone, albo łuskane. Siemię konopne zawiera witaminę E, kwasy omega-3, żelazo, wapń, oraz troszkę cynku, fosforu i magnezu. Nasiona konopi wzbogacają klasyczną pikantną sałatkę z soczewicy i cebuli. Żeby nie było zbyt ciężko jest jeszcze pęczak, a żeby kolor był ładniejszy dodajemy kapary i chrupiące pestki granatu.

 

Składniki dla 6 osób:

 

300 g zielonej lub czarnej soczewicy – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu

150 g pęczaku – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu

100 g pomidorów suszonych w oleju ze słoika – odsączonych i drobno pokrojonych

2 czerwone cebule – drobno posiekane

po 4 łyżki oleju (ze słoika pomidorów) i octu jabłkowego

2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

po łyżce musztardy i chili (np. harissy)

po ćwierć łyżeczki soli, kuminu mielonego cynamonu i sumaku

100 g kaparów ze słoika (zostawiamy kilka do dekoracji)

 

2 pęczki drobno posiekanej natki pieruszki

garść siemienia konopnego (nasiona konopi siewnej) do posypania na koniec

pestki z całego granatu do dekoracji

Przepis na sałatkę z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Przepis na sałatkę z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

 

Ugotowaną i odsączoną soczewicę wymieszać z ugotowanym pęczakiem, pomidorami, cebulą, przyprawami i kaparami. Odstawić na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Po tym czasie wymieszać z natką pietruszki i przełożyć do naczynia, w którym będzie podawana. sałatkę można podać w dużej misce lub w kilku mniejszych miseczkach dla każdej osoby oddzielnie. Sałatkę posypać nasionami konopii, kaparami i pestkami granatu.

 

 


Related Posts

Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy, to bez nich też się […]

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Jakie jest wasze ulubione danie do zabrania do pracy? Ja ostatnio pokochałam pęczak. Można go zjeść na ciepło i na zimno, przechowywany w pudełku lunchowym z dobrym sosem nabiera pięknego aromatu i kształtu. Prawie jak w “Lalce” Prusa, gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano kaszę tak ugotowaną, żeby każde ziarnko było osobno. Spróbujcie takiej wersji cytrusowo-orzechowej. Składniki: szklanka […]



6 thoughts on “Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *