Sałatka z pomidorami, bryndzą i orzechami

Sałatka z pomidorami, bryndzą i orzechami

Ta sałatka funkcjonuje u mnie jako ukraińska sałatka, ale z tą ukraińskością może być tak jak z rybą po grecku, czyli, że być może na Ukrainie nikt czegoś takiego nie widział.

W każdym razie to idealna sałatka na lato, kiedy mamy pod ręką tylko najprostsze składniki, nie chce nam się stać przy garach, a potrzebujemy zrobić coś mniej oczywistego.

Składniki:
cebula czerwona lub biała
5 pomidorów malinowych
opakowanie sera bryndza
garść orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
listki bazylii do dekoracji

Jak przygotować ukraińską sałatkę?
Cebulę cienko pokroić w piórka a pomidory na kawałki. Wymieszać i udekorować bryndzą pokrojoną na kawałki, orzechami i bazylią.

bryndza


Related Posts

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Jakie jest wasze ulubione danie do zabrania do pracy? Ja ostatnio pokochałam pęczak. Można go zjeść na ciepło i na zimno, przechowywany w pudełku lunchowym z dobrym sosem nabiera pięknego aromatu i kształtu. Prawie jak w “Lalce” Prusa, gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano […]

Sałatka z dynią na ciepło

Sałatka z dynią na ciepło

Jesień to czas rozgrzewające dania. Nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. To czas na dynię (zwłaszcza hokkaido, którą można jeść razem ze skórką), orzechy włoskie i pachnące winem jabłka. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i roszponkę. Składniki na […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami