Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Uwielbiam sałatki na ciepło i cudowny zapach pieczonych w piekarniku ziemniaków. Ten zapach można jeszcze podkręcić dodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można je zastąpić prażonym słonecznikiem, ale to nie będzie to samo. Kto powiedział, że comfort food nie może być zdrowy?

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Składniki:

pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach

mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego

pół główki czosnku (bez obierania)

3 łyżki oliwy

łyżeczka cynamonu

po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu

ser feta pokrojony na kawałki

garść ciemnych oliwek bez pestek

drobno posiekany szczypiorek

drobno posiekany koperek

kilka dużych kaparów do dekoracji

połowa owocu granatu – wyłuskana

 

Jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem?

Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Nie musimy ich obierać. Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia układamy ziemniaki, kalafiora i czosnek. W miseczce mieszamy oliwę z cynamonem, pieprzem i rozmarynem. Polewamy oliwą warzywa. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, aż warzywa się zarumienią. Na talerzu układamy ziemniaki, kalafiora i kilka obranych ząbków pieczonego czosnku. Posypujemy serem fetą, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dekorujemy kaparami i pestkami granatu. Podajemy natychmiast.

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Koreczki serowe

Koreczki serowe

Absolutnym hitem imprez w PRL były koreczki serowe. Jak sama nazwa wskazuje jednym ze składników był ser żółty. Reszta stanowiła całkowitą dowolność. Można było przerobić na mini szaszłyki ser pleśniowy, winogrona, podsmażony i podpieczony na patelni chleb, suszone śliwki, cebulkę konserwową i absolutnie wszystko, co […]

Topinambur zapiekany z serem

Topinambur zapiekany z serem

Uwielbiam topinambur, ale nie lubię go kupować, bo zwykle jest drogi i nie lubię go obierać, bo ma nieregularne kształty i obieraczka wysiada. Jeśli chodzi o pierwsze ale, to podobno rośnie sam, więc posadzę go sobie na działce. Jeśli chodzi o obieranie, to zawsze gotuje […]



2 thoughts on “Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami