Sałatka Mimoza

Sałatka Mimoza

Niedawno przygotowywałam sałatkę winegret, która przypomniała mi trochę zapomniany świat przepysznych wschodnich sałatek typu śledzik pod pierzyną czy Olivier. Najlepszą z nich jest mimoza. Obsypują ją się żółtkiem, które przypomina delikatne kwiaty mimozy.

mimosa-274206_640

Jest do doskonały białkowy posiłek po treningu, bo zawiera jajka, tuńczyka i ser. Nie zawiera za to tych wszystkich tradycyjnych wypełniaczy typu ryż, których zwykle jest więcej w tego typu sałatkach, niż właściwych składników. Dobrze sprawdza się też jako alternatywa dla żółtej sałatki podawanej gościom na imprezach.

 

Składniki:
5 jajek na twardo – oddzielnie białka i żółtka
200 g sera żółtego
2 puszki tuńczyka dobrej jakości
1 duża cebula – drobno posiekana
1 łyżeczka octu
puszka kukurydzy
duże opakowanie jogurtu greckiego
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przygotować mimozę?
Sałatka to klasyczny warstwowiec. Najprostsza rzecz na świecie, pod warunkiem, że nie zapomnimy o którymś ze składników 😉 Zaczynamy od przygotowania sobie taśmy produkcyjnej, żeby mieć wszystko pod ręką.

mimoza2

Białka jajek kroimy krajalnicą do jajek albo ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Podobnie ścieramy żółty ser i żółtka.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy.
Cebule wkładamy do miseczki, zalewamy łyżką octu a następnie płuczemy wlewając pół szklanki wrzątku i odsączając.
Jeśli dodajemy czosnku, mieszamy go z jogurtem greckim.

Pierwszą warstwą są białka. Druga to żółty ser. Na to kładziemy połowę jogurtu. Solimy odrobinę i posypujemy pieprzem. Kolejne warstwy to tuńczyk, cebula i kukurydza. Na to idzie druga połowa jogurtu, znowu sól i pieprz. Całość dekorujemy startym na tarce żółtkiem.
Bardzo sycące!
Oryginalny rosyjski przepis zawiera oczywiście majonez zamiast jogurtu, ale ponieważ ta wersja była za chuda i mizerna, to dodawano jeszcze starte na tarce mrożone masło (jeśli żyjesz bez lęku, to masło jest przed kukurydzą).


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać […]

Sałatka z tuńczyka i makaronu instant

Sałatka z tuńczyka i makaronu instant

Jednym z najpopularniejszych działów mojego bloga jest “Mięsny Jeż i lata ‘90”. To zbiór przepisów na dania typu mięsny jeż z wędlin, ciasto kopiec kreta, pleśniak czy mleczny freakshake, które albo są nietypowe, albo kojarzą się nam z latami ‘ 90, kiedy pokochaliśmy półprodukty, warzywa […]



  • Kamila Tokarska

    Moja ulubiona sałatka!


Bitnami