Sałatka z frikeh, mango i fety

Sałatka z frikeh, mango i fety

Najprostszą i najbardziej efektowną sałatką do pracy są kolorowe miski pełne warzyw. Robi się je szybko a efekt murowany. Można wykorzystać składniki, które zostały nam z innych posiłków i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, żeby wyszły pyszne. Do tego te piękne kolory! Wystarczy ułożyć jakąś dobrą kaszę lub ryż, strączki np. fasolę z puszki, białko np. ser feta, warzywa i coś pysznego np. mango, żeby stworzyć wyjątkową kompozycję, którą możemy jeść też na lepsze okazje niż zwykły lunch w pracy.

Taką miskę mocy można też zamówić sobie w restauracji. Zwykle to dokładnie taki zestaw, jaki możemy sobie zrobić sami w domu, ale z jakimś wyjątkowym składnikiem np. makaronem orzo, który zastępuje zwykły ryż czy kaszę.

A gdyby zrobić sobie taką wyjątkową sałatkę w domu? Moim sekretnym składnikiem będzie frikeh. To kasza z łamanej pszenicy, która przypomina pęczak, ale jest zdrowsza i pyszniejsza. Można ją kupić w sklepie arabskim i w Internecie. Jeśli akurat nie mamy jej pod ręką może być zwykły pęczak. Efekt i tak będzie super.

Sałatka z frikeh, mango i fety
Składniki na 2 porcje:

szklanka frikeh lub pęczaku – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu i odsączyć
łyżeczka harrisy
po 2 łyżki oliwy i octu jabłkowego
szczypta cynamonu lub przyprawy Ras el Hanout
świeżo zmielonu pieprz
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów w kawałkach
dojrzałe mango pokrojone na kawałki
ogórek – obrany i pokrojony na kawałki, posolony
pół cebuli pokrojonej w piórka i osolonej
opakowanie sera feta pokrojonego na kawałki
szczypiorek drobno posiekany

Sałatka z frikeh, mango i fety

Przepis na sałatkę z frikeh, mango i fety

Frikeh ułożyć w miseczce i polać sosem ukręconym z harrisy, oliwy, octu, cynamonu i pieprzu. Obok ułożyć w osobnych kubkach pomidory, mango i ogórka. Udekorować cebulą, serem feta i szczypiorkiem.
Jeśli zabieramy sałatkę do pracy możemy wszystkie składniki ułożyć warstwowo w słoiku.


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, olej konopny, oraz mleko konopne. W moim przepisie znajdziecie nasiona konopi – mogą być […]

Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy, to bez nich też się […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *